Gulyás: szabad, független Magyarország megteremtése volt a cél 174 éve

Csak aztán jött az Orbán-kormány.

Százhetvennégy éve egy szabad, független Magyarország megteremtése volt a cél – emlékeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen kedden Budapesten.

Hogy Gulyás kinek szánta az emlékeztetőt, az nem teljesen világos, lévén éppen az ő kormány az, amelyik tizenkettedik éve azon versenyez, hogy Kínának vagy Oroszországnak tudja-e jobban eladósítani, elkötelezni hazánkat.

Gulyás Gergely szerint mindenesetre ez a cél hosszú ideig nem valósulhatott meg: Magyarország 1989-90-ben vált szabaddá, és ma örülhetünk annak, hogy az ország szabad és független, „hogy mi döntünk arról, merre haladjunk, mi döntünk szabadon az ország sorsáról” – mesélte.

Hangsúlyozta: ma béke van, bár az elmúlt 25 évben soha olyan közel nem éreztük a háború fenyegetettségét, mint most, amikor Magyarország szomszédságában harcok vannak. „Miközben tudjuk, hogy ki a felelős, ennek ellenére az országnak nem lehet más célja, mint hogy minél előbb béke legyen” – jelentette ki Putyin nevét véletlenül sem kiejtve.

Kapcsolódó hírek