Nem jönnek a lengyelek a Békemenetre, inkább az ukrán menekülteknek ajánlják fel a különvonatukat

Megnyerő tekintetű hölgy a Békement 2021. október 23-i felvonulásán.
Megnyerő tekintetű hölgy a Békement 2021. október 23-i felvonulásán. Részlet a Telex videójából.

Most először szervezett lengyel részvétel nélkül tartják meg a Békemenet nevű, fideszes nénik/bácsik harci toporgását: a március 15-i hepajra nem indul Budapestre lengyel különvonat, az ottaniak inkább az ukrán menekülteknek ajánlják fel a bérelt kocsikat, és otthon tartottak Békemenetet – Ukrajna megtámadása ellen tiltakozva.

Az Átlátszó vette észre az eddigi utazásokat szervező Gazety Polskiej Klub Facebook-posztját, ebben azt írják,

„két hét múlva terveztük, hogy elmegyünk magyar barátainkhoz a budapesti nemzeti ünnepre. Ez lett volna a 10. évfordulós Nagy utazásunk Magyarországra. Azt terveztük, hogy részt veszünk a Békemeneten (…) 10 évig béreltünk egy különvonatot a Lengyel Államvasutaktól. Sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált.”

Ezért, mint írják, a bérelt vonatot felajánlják a Lengyel Államvasutaknak, hogy segítsék a gyermekes anyák kimentését Ukrajnából, emellett a klub erőforrásainak nagy részét is az ukrán menekültek megsegítésére fordítja. „Боже, бережи Україну! (Isten óvja Ukrajnát!)” – köszönt el a közlemény szerzője, Ryszard Kapuściński, akit így szintén nélkülözniük kell az oroszbarát, putyinista fideszes felvonulóknak.

A Békemeneteket szervező CÖF ugyanakkor nem hagyta annyiban a dolgot, és szemernyi empátiát és lényeglátást sem tanúsítva azt írták a lengyeleknek, hogy hát akkor jöjjenek busszal vagy gépkocsival.

Kapcsolódó hírek