Magyarország nem engedi át az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat

Szijjártó megszolgál a Putyintól kapott barátságrend-kitüntetéséért.

Magyarország nem engedi át az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat területén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Koszovóban a Reuters tájékoztatása szerint. A hírt az orosz barátságrenddel kitüntetett „magyar” miniszter is megerősítette.

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén – magyarázta a tárca közleménye szerint Szijjártó hétfőn Pristinában.

A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

„Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak”

– mentegette magát és Putyin-barát kormányát Szijjártó, elismételve az aktuális slágerszólamot, miszerint hazánk nem akar belekeveredni a szomszédban zajló háborúba.

„Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja” – állította szemérmesen.

Kapcsolódó hírek