Közlekedés

Összeomlott a MÁV, már egy unalmas vasárnapon sem képes utasokat szállítani

Bulvár

Így néz ki a Margitsziget a tegnapi Békemenet-csorda után – fotók

Belföld

Drámai bejelentést tett Dobrev Klára, itt a vége

Egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből

Volt, aki kéthetes csecsemőjével kényszerült elmenekülni.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa segít a segélyszervezet kétkamionnyi, több mint 28 tonna tartósélelmiszer-adománya útnak indításakor Kárpátaljára a főváros XXIII. kerületében, a Waberer's Központban 2022. február 26-án.
Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa segít a segélyszervezet kétkamionnyi, több mint 28 tonna tartósélelmiszer-adománya útnak indításakor Kárpátaljára a főváros XXIII. kerületében, a Waberer's Központban 2022. február 26-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből. Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere az MTI tudósítójának szombaton elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek,

mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök.

A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével.

Az alpolgármester hangsúlyozta: van akiért két óra múlva megjönnek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.

Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is. Ezért nagyon örülnek annak, hogy a segélyszervezetek nem csak élelmiszert küldenek, hanem tisztálkodószereket is, a többi között popsitörlő kendőt.

A helyiek szintén besegítenek adományokkal, illetve például egy budapesti általános iskola is gyűjtött a menekülők ellátására és személyesen hozták el nekik az adományokat – ismertette az alpolgármester.

Az MTI tudósítója barabási határátkelőn is azt tapasztalta, hogy folyamatosan érkeznek a menekülő emberek Ukrajnából. Általában csomagokkal megrakodva, gyalog kelnek át a határon, ahonnan a magyar oldalon várakozó autókkal folytatják az útjukat.

A menekülők arról számolnak be, hogy sokszor 5-6 órát várakoznak az átkelésre a határ ukrán oldalán, miközben az ukrán határőrök nem adnak magyarázatot arra, hogy miért tartják vissza őket.

A kialakult helyzet miatt a barabási határátkelő is késő estig tart nyitva, miközben normál körülmények között este 7 órakor bezár.

Ez is érdekelhet: Orbán Viktor elmondta, mire kell számítani a magyar-ukrán határon

Kapcsolódó hírek

Dézsi Csaba András nem nyugszik, ő is újraszámoltatná a szavazatokat

Orbán újabb elképesztő sületlenséggel hergel a rádiójában

Szijjártó Péter elmagyarázta, hogy miért győzött mégis Orbán Viktor Brüsszelben

Súlyos bejelentést tett az ukrán rendőrség

Mi történt? Orbán telefonon beszélt Zelenszkijjel

Meghátrált Orbán, az oroszpárti magyar kormányfő is megszavazta Ukrajna 50 milliárd eurós segélycsomagját

Zelenszkij súlyos bejelentést tett: Oroszország újabb offenzívára készül Ukrajna ellen

Gulyás Gergely szerint az orosz-ukrán háborúban a legnagyobb veszélyt a NATO jelenti

Karácsony Gergely: „Putyin egyik legfontosabb tanítványa” Budapestet fojtogatja

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!