Baleset

Tragédia Akasztónál, egy ember meghalt, többen megsérültek

Bűnügy

Vízbe akartak fojtani egy rendőrt Oroszlányban

Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Szemtanúk szerint Donyeckből hosszú katonai hadoszlop indult a frontvonal felé

Nagy létszámú hadoszlop indult el a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába – közölték szemtanúk hétfő este az ukrán Szabadság Rádióval.

Egy helybeli azt mondta a rádiónak, hogy több mint száz egységből állt a hadoszlop, amely Donyeck központjából indult, ráhajtott a Donyeck és Makijivka közötti autópályára, és feltehetően Jaszinuvata település felé tartott.

Más szemtanúk szerint a harckocsikból, egyéb páncélozott járművekből és katonákból álló oszlop Donyeck központján kijevi idő szerint este tíz óra körül haladt át, és északnyugati irányba tartott, azaz a frontvonal felé. A donyeckiek azt mondták, hogy az elmúlt nyolc év alatt nem láttak ennyi katonát a város utcáin. A szemtanúk elbeszéléseiből nem derült ki, hogy a szakadár erőkhöz tartozó vagy Oroszországból frissen érkezett páncélosokat láttak.

https://www.youtube.com/watch?v=3bXQr-Fqvac

Az ukrán fegyveres erőknél az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére azt mondták, hogy több forrásból is értesültek haditechnika és mozgósított férfiakból álló csapatok mozgásáról több irányból a frontvonal mentén. Egyebek között több ezer mozgósított embert vittek a szakadárok az általuk ellenőrzött Makijivka településen egy üzem területére, ahol fegyvereket és ruházatot osztottak ki nekik.

A hírportál szerint szemtanúk a nap folyamán láttak nagyszámú haditechnikából álló konvojokat Donyeck különböző kerületeiben és a város peremvidékén is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését. Putyin az orosz fegyveres erőket felhatalmazta, hogy „biztosítsák a békefenntartást” a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken.

2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot „agresszornak, megszálló államnak”, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig „Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek” minősítette.

Ez is érdekelhet:
Orbán is reagált az orosz-ukrán konfliktus újabb fejleményeire

Kapcsolódó hírek

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Ukrajna is berágott a Moszkvában bóklászó Orbánra

Bejelentette Putyin, milyen feltételek mellett rendelné el az azonnali tűzszünetet

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Zelenszkij súlyos bejelentést tett: Oroszország újabb offenzívára készül Ukrajna ellen

Kihagyták Magyarországot a legújabb EU-s szankciós döntésből, Szijjártó vérig sértődött

Orbán Viktor szerint a tragikus kijevi rakétatámadás is őt igazolja

Őrjöng az ukránok lépése miatt az oroszpárti fideszes: „Arra készülhet mindenki, hogy Magyarország nem hagyja magát”