Mintegy száz benzinkúton korlátozzák már a tankolható üzemanyag-mennyiséget

A szakértő szerint a tarthatatlan helyzet néhány napon belül a mezőgazdasági munkák akadozásához fog vezetni.

Mintegy száz benzinkúton korlátozzák már a tankolható üzemanyag-mennyiséget
Fotó: Pixabay

Országszerte immár mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget – nyilatkozta a Népszavának Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu szakportált vezetője.

Mindez annak tudható be, hogy a kormány az országgyűlési választás előtt újabb három hónappal meghosszabbította az üzemanyagár-stopot, mely így május 15-ig maximálja 480 forintban a gázolaj és a 95-ös benzin árát. Az intézkedést Orbán Viktor maga jelentette be a hétvégén tartott évértékelőjén.

Bujdosó Eszter szerint a kutak ugyanakkor önállóan dönthetnek a mennyiségi korlátozásról, azt nem tiltja nekik semmi. Hozzátette,

5-10 literes adagokról hallott, de olyan kútról is beszélnek, mely egész napra 60 literben maximálta a kiadható mennyiséget, azt pedig az első hat ügyfél el is tankolta.

Ezek az adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig. A kialakult helyzet leginkább a kis kutakat sújtja.

A Népszava cikke szerint a nemzetközi olajár-emelkedés miatti, európai üzemanyag-drágulás folytán Magyarországra járnak tankolni a térségi fuvarozók is, de a szlovák és az osztrák határ túloldalán lakók közül is vannak, akik kannában hordják át a náluk literenként több 10 forinttal drágább üzemanyagot. Emellett, mivel a dízel beszerzési ára is meghaladja a 480 forintos kiskereskedelmi árkorlátot, megjelentek a kutakon a nagyigényű, eddig közvetlenül nagykereskedésből ellátott fogyasztók is.

Bujdosó szerint a kormánydöntés folytán kialakult helyzetet tarthatatlan és alkotmánysértő, ami néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához fog vezetni.

Kapcsolódó hírek