Müller Cecília: az omikron lopakodó variánsától nem kell megijedni

A szennyvízadatok is már országos szinten stagnálást mutatnak, ami „jó hír az elkövetkező hetekre nézve”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Továbbra is a koronavírus elleni harmadik oltás felvételén van a hangsúly, hiszen kimutatható, hogy az alapimmunizálást adó két oltástól számított negyedik hónaptól csökken az emberi szervezet védekezőképessége a vírussal szemben – erről az országos tisztifőorvos magyarázott az M1 propagandacsatornán csütörtök reggel.

Müller Cecília elmondta, a harmadik oltás felvétele nagy bizonyossággal segít leküzdeni a betegséget, amely enyhébb formában jelentkezik azoknál, akik oltottak.

Az egykori nagyvenyimi háziorvos az omikron vírusvariáns „lopakodónak” nevezett alvariánsáról elmondta, nevét onnan kapta, hogy a hagyományos PCR-tesztekkel kimutatható, ugyanakkor a specifikus PCR-ral nem mindig!

Úgy fogalmazott: az omikron lopakodó variánsától nem kell megijedni; ugyan a fertőzőképessége erősebb, a klinikai tünetekben, a betegség lefolyásában hasonló képet mutat az omikronhoz. Az idős asszony hozzátette: Dániában már az elvégzett tesztek 66 százalékában az omikron „lopakodó” variánsát mutatják ki.

Magyarországon az elmúlt heti adatok szerint 98 százalékban a koronavírus omikron variánsa okoz fertőzést – tette hozzá.

A koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyiségével kapcsolatban Müller Cecília elmondta, az adatok országos szinten stagnálást mutatnak, ami jó hír az elkövetkező hetekre nézve.

Kapcsolódó hírek