Baleset

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Külföld

Mi történik? Magyarországra jön a kínai elnök

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Történelmi mélypontjára süllyedt Magyarország korrupciós indexe

A Transparency International jelentése szerint Magyarország az EU második legkorruptabb tagállama.

Történelmi mélypontjára süllyedt Magyarország korrupciós indexe
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az Európai Unió második legkorruptabb országa lett Magyarország a Transparency International friss korrupciós jelentésében, mely során 180 országot rangsoroltak.

A szervezet 1995 óta méri az úgynevezett Korrupció Érzékelési Indexet, ennek során az országokat egy nullától százig terjedő skálán pontozzák, ahol a 100 jelenti a legkisebb, a 0 a legsúlyosabb korrupciót.

Az index alapját adó mérések szakértők és üzletemberek megkérdezése alapján állapítják meg az egyes országokban a közszektor korrupcióját az állami intézményrendszer, a gazdaság és a társadalom fertőzöttsége alapján.

Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott, ami uniós szinten a második legalacsonyabb érték, egyedül Bulgáriának (42 pont) sikerült minket alulmúlni.

A 180 ország között a 73. helyre soroltak be minket. A nyilvánosan elérhető lista szerint olyan országokkal vagyunk egy szinten, mint Ghána, Kuvait, Szenegál vagy a Salamon-szigetek. A globális mezőnyben Románia (66.), Botswana (45.) és Ruanda (52.) is előz minket, de Szlovákiának (56.), Ausztriának (13.), Szlovéniának (41.), Horvátországnak (63.) és Lengyelországnak (42.) is előre köszönhetünk.

A 444.hu cikke megjegyzi, hazánk 2021-es 43 pontja eggyel rosszabb a 2020-as adatnál,

1995 óta, a mérés kezdete óta nem kaptunk ilyen kevés pontot.

Kapcsolódó friss hírek