Baleset

Közleményt adtak ki a mentők és az autósport szövetség is a rallybalesetről

Politika

Magyar Péter: közzéteszem a felvételt, ami miatt a kormánynak le kell mondania

Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

3 ok, hogy miért ülj le társasozni gyermekeddel

HirdetésHirdetés
3 ok, hogy miért ülj le társasozni gyermekeddel

Egy jó kártyaparti vagy egy emlékezetes győzelem sokáig a családi anekdotatárat gazdagíthatja. Az együtt töltött minőségi idő gyermekünk számára kiemelten fontos. Egyrészt, mert ilyenkor együtt játszunk vele, másrészt társasjátéktól függően valamilyen készségét vagy készségeit is fejlesztjük.

Mikor érdemes bevezetni a társasjátékokat? Vannak-e olyanok, amiket az óvodás korosztály is élvezetesnek tart? A Játékliget a társasjátékozás előnyeire hívja fel ebben a cikkben a figyelmet.

Észrevétlen fejlesztés

Az a jó a társasokban, hogy észrevétlenül fejlesztenek egy vagy akár több területet. A legtöbb játék az óvodás és az idősebb csemetéknek szól, de valamivel fiatalabbakkal is leülhetünk játszani. Velük a párosítós játékok vagy az egyszerűbb, számolást nem igénylő játékok valamelyikét vehetjük elő. A játék a jó szórakozás mellett lehetőséget ad a másikra való odafigyelésre, így gyermekünk önértékelése erősödik.

A társasjáték valamilyen szabály elvén működik, kezdők esetében ez jó, ha minél érthetőbb és egyszerűbb. A csemete megtanulja a szabálykövetést, előbb-utóbb fel fog merülni a csalás kérdése, emellett pedig számos területen fejlődik. Nézd meg a kifejezetten családoknak való társasjáték összeállítást a Játékliget webáruházban.

Ki nyer?

Nyerni mindenki szeret. Igen ám, de sok játékban csak egy győztes lehet, és a játékosok egymás legyőzéséért / megelőzéséért küzdenek. Mivel a szerencse forgandó, valószínűleg hamar szembesülni fog a gyermekünk azzal, hogy milyen az, ha éppen ő veszít. Néha, nem feltűnően nem baj, ha hagyjuk nyerni a csemetét, de alkalomadtán adjunk rá lehetőséget, hogy megtapasztalja, hogy a vesztés is csak átmeneti. Lehet, hogy dühös lesz vagy kiborul, ennek ellenére igyekezzünk nyugodtak maradni, és máskor is játszani.

A vereség pillanatnyi elfogadása az élet számos területén elő fog még fordulni vele, mindenképpen hasznos, ha a kudarcot megtanulja méltósággal viselni, és miután kinyalogatta a sebeit, újult erővel veti bele magát a következő körbe.

Játsszatok csapatként

Ha sokadik nekifutásra sem sikerül, akkor átmenetileg tegyétek félre a hagyományos játékokat. Léteznek olyan változatok, ahol egy csapatként kell együttműködni és valamilyen küldetést teljesíteni vagy közös ellenség ellen kell küzdeni. Itt nagyobb szerepe van annak, hogy a játékosok elmondják ötleteiket, meghallgassák a másikat, és közösen hozzák meg a végső döntést. Ha esetleg mégis vesztésre kerülne a sor, azt is könnyebb feldolgozni, hiszen nem azt érzi a gyermek, hogy ő nem volt elég jó.

Mi alapján válassz társast?

Mivel az a cél, hogy a csemetéd szívesen vegye elő, ezért érdemes olyan témájút választani, ami közel áll hozzá. A legtöbb gyerek szereti az állatokat. A tiéd is? Szuper, akkor valami állatos párosító vagy ügyességi játék jó kiindulópont. Van kedvenc mesehőse? Akkor választhatsz olyat is, biztosan élvezni fogja a vele való játékot.

Ez is érdekelhet

Tónika Show: valaki összemontázsolta Vámpír Ági kifakadását Varga Judit arcával

Tóth Gabi: Mindegy hányszor törtek össze a múltban, ha érzed, hogy élsz

Magyar Péter reagált Varga Judit súlyos vádjaira

Megszólalt Magyar Péter: nem hátrál, aljas eszköz

Varga Judit: „A Péter kivett egy kést, és elkezdett járkálni a késsel a kezében a házban”

A fideszes mamelukok elkezdték parancsra siratni Varga Juditot, az ország jelenleg talán legrettenetesebben sorsú asszonyát