Merkely: „Az omikron variáns mintha kicsit más lenne”

Sosem kellett még torokkaparást, orrfolyást, köhécselést ennyire komolyan venni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Nincs szükség a központi járványintézkedések szigorítására – erről beszélt az RTL Híradónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint inkább az átoltottság arányán kellene javítani.

Merkely ezúttal is hangsúlyozta, hogy „a három oltás a teljes oltás”, és bár egyetlen vakcina után is immunizálódik valamelyest a szervezet, maximális védelem csak három után érhető el.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a koronavírus omikron variánsa

„mintha kicsit más vírus lenne”, mint a brit vagy a delta mutáns!

A fertőzés szezonális felsőlégúti betegséghez hasonlít, és nem azt érzi a beteg, hogy az egész szervezetét igénybe veszi.

Merkely Béla azt javasolja, hogy aki érzi magán az omikron variáns tüneteit – torokkaparás, fejfájás, köhögés, orrfolyás, két napnál rövidebb ideig tartó láz –, csináljon antigén gyorsteszet, az ugyanis igen nagy hatékonysággal mutatja ki a fertőzést. A tünetmentes betegeknél viszont közel sem ennyire hatékony a gyorsteszt.

A rektor arról is beszélt, hogy igazolt betegség esetén és enyhe tünetek mellett legalább öt napig kell karanténban maradni és utána öt napig kell ffp2-es maszkot hordani.

Figyelmeztetett, az omikron hiába okoz enyhébb tüneteket, az oltatlanok esetében továbbra is megvan annak a veszélye, hogy a beteg kórházba kerül, vagy lélegeztetőgépre kell tenni. Ez vonatkozik a fiatalokra is.

Kapcsolódó hírek