Merkely Béla: elkezdődött Magyarországon az ötödik hullám, több tízezer új eset lehet

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Elkezdődött Magyarországon a koronavírus ötödik hulláma, melyet az omikron variáns indított el, valószínűleg több tízezer új eset lesz hazánkban – magyarázta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora pénteken a Kossuth Rádióban.

A Telex cikke szerint Merkely hangsúlyozta: az omikron variáns rendkívül fertőzőképes, „kihasználja a legkisebb rést is”. Az oltatlanoknál nincs meg az alapimmunitás, így a rektor szerint nekik van miért aggódniuk. Akik felvették a vakcinát, azoknál orrfolyás, fejfájás, torokfájás és egy-két napos láz a legjellemzőbb tünet. Hozzátette,

a betegek számában akár tízszeres megugrás is előfordulhat, ami jelentkezni fog a súlyos esetek abszolút számában is, vélhetően a kórházi kezelésre szorultak száma is emelkedni fog egy héten belül.

Merkely előtt Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője arról beszélt, hogy jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma, mely azt mutatja, hogy összeért a járvány negyedik és ötödik hulláma.

Kapcsolódó hírek