−12 fok is lehet pénteken, visszatér a tél – mutatjuk a friss időjárás előrejelzést

A Mecsekben és a Bakonyban néhány centis hótakaró is képződhet.

Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe.
Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe. Fotó: MTI/Komka Péter

Az Időkép friss előrejelzése szerint búcsút mondhatunk a tavaszias napoknak, szerdán egy erős hidegfront fut be északnyugat felől, mely gyökeresen átalakítja az időjárásunkat.

A front vonulását sokfelé eső, zápor kíséri majd, szerda estétől a Dunántúlon, csütörtök hajnalban már az ország középső, valamint helyenként a keleti tájakon havas esőbe, havazásba fordulhat az eső, a Mecsekben és a Bakonyban néhány centis hótakaró képződhet.

Csütörtökön aztán továbbáll a csapadék, de komoly javulásra nem számíthatunk. A hidegebb levegő többfelé erős, a Dunántúl északi részén helyenként viharos széllel érkezik, 4-8 foknál melegebbre nem számíthatunk a nappali órákban. Csütörtök estére az ország zömében derűs idő várható.

Péntek hajnalra eláll a szél,

a tiszta időben mínusz 4-10 fok közé hűlhet a levegő, a fagyzugosabb északi völgyekben mínusz 11-12 fokot is mérhetünk.

Pénteken ettől függetlenül napos időre számíthatunk, a hőmérő ugyanakkor csak -1 és +4 fok közötti értékeket mutat majd az Időkép mostani prognózisa szerint.

Szombaton az ország keleti felét vegyes halmazállapotú csapadék érheti el, havazás is előfordulhat.

Kapcsolódó hírek