Szívátültetésen esett át az olimpiai aranyérmétől megfosztott Fazekas Róbert

Fazekas Róbert Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető, olimpikon.
Fazekas Róbert Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető, olimpikon. Forrás: Youtube/DIGI Sport

Szívátültetésen esett át Fazekas Róbert Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető, olimpikon – értesült az Úgytudjuk. A sportoló a lapot arról tájékoztatta, hogy a műtét jól sikerült, és jól érzi magát.

Fazekas Róbert szíve egy genetikai eredetű betegség miatt gyengélkedett, az egykori diszkoszvető már hónapok óta feküdt új szervre várva a Semmelweis Egyetem szív ambulanciáján. Az új szív külföldről érkezett, a sikeres műtét után még hosszú rehabilitáció vár az egykori olimpikonra.

Fazekas Róbert neve azok számára is ismerős lehet, akik a 2004-es athéni olimpia történéseit figyelemmel kísérték. Ezen az olimpián két magyar aranyérmest is doppingvétség miatt fosztottak meg címétől. Fazekas Róbertet azért, mert nem adott le elegendő mennyiségű vizeletmintát, majd elhagyta az ellenőrzés helyszínét, a kalapácsvető Annus Adrián pedig azért bukta aranyérmét, mert – bár a versenyén negatív mintát produkált – később nem vetette alá magát egy ismételt ellenőrzésnek.

Fazekas a 2008-as pekingi játékokon nyolcadik helyen végzett, a 2012-es londoni olimpián azonban nem vehetett részt, mivel szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során anabolikus szteroidot mutattak ki. Később kiderült, hogy a sztanozolol egy táplálék-kiegészítő révén jutott a szervezetébe, így az eltiltását nyolcról hat évre csökkentették – idézte fel a 24.hu.

Kapcsolódó hírek