Republikon: nagyobb az ellenzéki tömb támogatottsága, mint a Fideszé

A nagyobb pártoktól elfordulók ugyanakkor inkább a bizonytalanok és a kisebb pártok táborát bővítik.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a határszemlét követően a magyar-szerb határnál, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. szeptember 22-én.
Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a határszemlét követően a magyar-szerb határnál, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy százalékot veszített támogatásából a Fidesz novemberben, a Republikon Intézet friss felmérése szerint a nagyobbik kormánypárt jelenleg 31 százalékos hátszéllel bír.

A közvélemény-kutatást összegző Telex azt írja, a gyengülés ellenzéki oldalon is megfigyelhető volt: a DK, a Jobbik és a Momentum is veszített 1-1 százalékot (11, 8, illetve 6 százalékon állnak). Az MSZP támogatottsága nem csökkent, 5 százalékra mérték őket, a Párbeszéd 3, a Mi Hazánk és az LMP 2 százalékot tudhat magáénak.

Erősödött viszont a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 2-ről 3 százalékra emelkedett támogatottságuk. Az októberi 2 százalékról 3 százalékra nőtt azok aránya is, akik a fentieken kívül egyéb pártra szavaznának, a bizonytalanok száma pedig 24-ről 26 százalékra emelkedett.

A biztos pártválasztók körében is gyengülést mért a Republikon:

  • a Fidesz támogatottsága 42-ről 41;
  • a DK-é 16-ról 15;
  • a Jobbiké 11-ről 10;
  • a Momentumé 10-ről 9 százalékra apadt;
  • az MSZP, a Párbeszéd és az LMP változatlanul 7, 4, illetve 3 százalékon áll ebben a szegmensben.

A Kutyapárt és a Mi Hazánk viszont a biztos pártválasztók körében is egy százalékos erősödést tudhat be: az MKKP 4, a Mi Hazánk Mozgalom 3 százalékra nőtt. Itt is nőtt az egyéb pártokra szavazók aránya, a korábbi 2 százalék helyett 4 százalékra mérték őket.

A Republikon úgy látja, hogy a nagyobb pártoktól elfordulók a bizonytalanok és a kisebb pártok táborát bővítik. Megjegyzik azt is,

az ellenzéki tömb továbbra is magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz, a teljes népesség és a biztos pártválasztók körében is.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek