Dr. Miniszterelnök Úr: „a harmadik oltást felvevők száma rakétasebességgel lő majd ki”

Orbán szerint jól állunk; igaz, lakosságarányos halálozásban ismét nálunk a legrosszabb a helyzet, de azt ő nem is említette.

Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 1-jén.
Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A következő másfél hónapban minden településen lesz oltási akciónap – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című propagandaműsorában.

A kormányfő azt várja ettől, hogy „a harmadik oltást felvevők száma rakétasebességgel lő majd ki”.

A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt szűk két hétben, csütörtök estig egymillió oltást adtak be az oltási kampány során, ebből 800 ezer volt a megerősítő, harmadik oltás, míg 115 ezer első oltás történt, vagyis ennyien döntöttek úgy, hogy eddig „valamilyen rejtélyes okból nem oltatták be magukat, most mégis felveszik”.

Orbán Viktor értékelése szerint az emberek biztonsága jelentős mértékben nőtt az oltás miatt. A „harmadik oltással vágtatunk, jól állunk”, 2,6 millió embert vette fel a megerősítő oltást, ami a lakosság 27 százaléka, miközben az uniós átlag 10 százalék körül van – magarázta.

A halálozási adatokkal nem büszkélkedett, nyilván, hiszen azok ismét nálunk a legrosszabbak:

lakosságarányosan újra Magyarország áll az első helyen a Covid-halálozásban,

vagyis nálunk hal meg a legtöbb ember a koronavírus következtében. (A péntek reggeli legfrissebb adatok szerint Magyarországon eddig összesen 35 122 ember vesztette életét a Covid-19 miatt.)

Ezen a grafikonon csak a jelenleg legkritikusabb helyzetben lévő EU-s országok láthatók:

Orbán Viktor egyébként arról is magyarázott, hogy eddig „fantasztikusan” küzdött mindenki, az orvosok, az ápolónők, a háziorvosok, a besegítő rendőrök, katonák és a védekezést szervező államigazgatásban dolgozók is. Úgy értékelt (még mindig a fenti adatok nyilvánvaló ismeretében):

nagy teher volt rajtuk, de nem roppantak össze, a magyar egészségügyi kapacitás „jól állja a sarat”.

Kapcsolódó hírek