Strasbourgi bíróság: Cenzúra volt, amikor Kövér László kikapcsolta Szél Bernadett mikrofonját

Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b) és Szatmáry Kristóf, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. november 27-én.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b) és Szatmáry Kristóf, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. november 27-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A munkavállalók minden nap veszítenek a jelenlegi kormánnyal – ezzel a címmel szólalt fel napirend előtt Szél Bernadett még 2015-ben, eközben pedig egy táblát tartott, amin az állt: „Kivándorolni kényszerülő százezrek”.

Kövér László házelnök ekkor minden előzetes figyelmeztetés nélkül kikapcsolta a független országgyűlési képviselő mikrofonját. A képviselő pert indított, az ügyet egészen Strasbourgig vitte, ma született ítélet.

A Telex azt írja, a nemzetközi bíróság arra jutott:

„Nem állapítható meg, hogy a kérdéses intézkedés megfelelt volna az Országgyűlési törvényben előírt eljárásnak. Ezenkívül közvetlen cenzúra volt, mivel azonnal megakadályozta, hogy az első kérelmező [Szél Bernadett] kifejtse véleményét anélkül, hogy [a házelnök] kevésbé korlátozó intézkedést alkalmazott volna vagy akár csak megfontolta volna más eszköz alkalmazását.”

A teljes ítélet itt olvasható. Szél Bernadett a közösségi oldalán úgy reagált:

„Győztem Kövér Lászlóval szemben Strasbourgban! Nagy meccs volt, de mostantól Kövér Lászlónak hivatalos papírja van arról, hogy egy cenzor.”

Győztem Kövér Lászlóval szemben Strasbourgban! Nagy meccs volt, de mostantól Kövér Lászlónak hivatalos papírja van…

Posted by Szél Bernadett on Thursday, December 2, 2021

Kapcsolódó hírek