Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Müller Cecília elmagyarázta, miért becsülhető már csak 4-6 hónaposra a vakcinák nyújtotta védettség

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A koronavírus újabb változatainak a megjelenése miatt a szervezetnek többlet antigénhatásra van szüksége, ezért Müller Cecília arra biztatott mindenkit a Kossuth rádió Vasárnapi újság című propagandaműsorában, hogy vegye fel a harmadik oltást is.

Az országos tiszti főorvos elismételte, hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon: a már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között – előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is – várják az „oltakozni” vágyókat.

Beszélt arról is, hogy

az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart, mert az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be.

Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni – magyarázta, egyúttal mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát.

A variánsokra utalva Müller kiemelte: pont ez az oka, hogy nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége. Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében 4-6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz – fűzte hozzá.

Arra figyelmeztetett:

egy makkegészséges fiatalnak sincs semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség, Ezért fontos az egyéni védelem.

Az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehetséges, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.