Immunológus: újabb oltásokra lehet szükség az egyre agresszívebb mutációk miatt

Viszont aki nem oltatja be magát, az a halált vagy a maradandó sérülést kockáztatja.

Egy nőt beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája első adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltóponton 2021. március 26-án.
Egy nőt beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája első adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltóponton 2021. március 26-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A maszk és a távolságtartás csökkenti a megfertőződés esélyét, és azt is, hogy a fertőzést továbbadjuk – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE természettudományi karának dékánja szombat reggel az M1 műsorában.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az antitestek körülbelül 4-6 hónapig napig nyújtanak védelmet egy, a betegségen átesett vagy egy beoltott embernél, ezért szükség van a harmadik oltásra is. Hozzátette,

mivel a koronavírus a különböző mutációk révén egyre agresszívebb lesz, arra kell készülni, hogy újabb és újabb oltásokra is szükség lehet.

Kacskovics szerint aki nem oltatja be magát, az a halált vagy a maradandó sérülést kockáztatja. A jelenlegi ismeretek szerint százból két ember belehal a betegségbe, húsz pedig maradandó sérüléssel kerül ki a kórházból – üzente a köztévén a szakértő.

Az oltás mellett kampányoló kollégáira utalva úgy fogalmazott, „mi mind ugyanazt mondjuk: legyenek szívesek a honfitársaim beoltatni magukat, ezzel tudják magukat és minket, a társadalmat és az ország működőképességét védeni”.

Kapcsolódó hírek