Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Indul a Békemenet, Orbán és Márki-Zay is beszédet mond október 23-a alkalmából

Katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2021. október 23-án.
Katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2021. október 23-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Fidesz Békemenettel és Orbán-beszéddel, az ellenzék közös ünnepléssel hangol október 23-án a 2022-es országgyűlési választásokra.

Orbán Viktor idén az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán tart beszédet, és oda érkezik majd meg a Műegyetemtől 14 órakor induló Békemenet is. A menet szervezői elsősorban a „magyar szuverenitást veszélyeztető” Brüsszelnek és a magyar ellenzéknek üzennek az erődemonstrációjukkal.

Az ellenzéki összefogás Egységben a szabad Magyarországért! címmel tart közös megemlékezést 16 órától az Andrássy út–Dózsa György út sarkán, az érkezőknek a Kodály körönd felől történő megközelítést javasolják a szervezők. A rendezvényt a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MMM, az MSZP és a Párbeszéd szervezi, és felszólal rajta az összes ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelölt, köztök a győztes, Márki-Zay Péter is.

A Kétfarkú Kutya Párt sajátos Békemenetet indít, melynek mottója: „Stop, mindenki!” A menet 12 órakor indul az Oktogonról, a körúton haladnak végig, és a Moszkva tér a végcél, ahol legkésőbb 15 órára végeznek.

A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Kapcsolódó friss hírek