Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Így adózik a nyugdíjbiztosítás

Így adózik a nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás az egyik formája a nyugdíj-előtakarékosságnak. Ahhoz, hogy valakinek anyagilag is biztos és nyugodt nyugdíjas évei legyenek, előre kell látnia, és gondoskodnia kell önmagáról.

Sajnos az állami nyugdíj a legtöbb esetben kiegészítésre szorul, például egy nyugdíjbiztosítás formájában. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy hogyan adózik ez a biztosítási és egyben előtakarékossági forma.

Hogy adózik a nyugdíjbiztosítás?

Ha a teljes összeget a nyugdíjkorhatár elérésekor vesszük fel, akkor az összeg adómentes. Nem kell utána sem szociális hozzájárulást, sem személyi jövedelemadót fizetnünk. Sőt, az állami támogatást is megkapjuk rá. Lehet, hogy még a (jelenleg) 65 éves korhatárt nem érjük el, de más módon válunk jogosulttá a nyugdíjra. Ekkor is adómentes a megtakarítás felvétele, vagy dönthetünk úgy is, hogy tovább fizetjük és 65 évesen vesszük fel az összeget.

A hat- és a tízéves határ

Először nézzük a fekete levest. Amennyiben feltörjük a biztosítást a megkötéstől számított hat éven belül, akkor adóznunk kell utána. Sőt, az adókedvezmény 120%-át is vissza kell fizetnünk. Mondanom sem kell, hogy ez mennyire nem éri meg nekünk. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy ha lehet, kerüljük el, és csak extrém esetben nyúljunk az összeghez.

Ha átléptük a megkötéstől számított hatodik évet, akkor fele akkora adót kell fizetnünk, de a 120%-os szabály marad. Tehát továbbra sem vagyunk sokkal előrébb. Ráadásul akkor is ez van, ha 10 éven belül megyünk nyugdíjba, és ekkor fel szeretnénk venni a pénzt. Végül ha kivárjuk a 10 évet, akkor már nem kell majd adóznunk. De ha ekkor még nem vagyunk nyugdíjasok, akkor vissza kell fizetni az adókedvezmény 120%-át.

Tehát a 10 évet érdemes mindenképp kivárni. És akkor járunk a legjobban, ha nem csak a 10 évet, de a nyugdíjat is megvárjuk. Ekkor a legoptimálisabb a pénz felvétele. Ha nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkozol, ezeket mindenképp vedd figyelembe!

Hogyan kell megszüntetni a nyugdíjbiztosítást?

Fontos tudni, hogy függetlenül az előző bekezdésben leírtaktól, bármikor megszüntetheted a nyugdíjbiztosításod. De milyen lehetőségek vannak még? Ezt a megszüntetést a fent leírtak miatt érdemes hanyagolni, amíg el nem jött az ideje.

Ha mégis gondba kerülsz a befizetésekkel, akkor először ne szüntesd meg. Érdemes ilyenkor jelezni a problémát a biztosító felé, és kérni a díjszüneteltetést. Ekkor akár egy vagy két évre is fel tudod függeszteni a havi díjfizetést. Hátulütője, hogy az éves költségeket így is nekünk kell állnunk.

Másik lehetőség, hogy díjcsökkentést kérsz. Így csökken a havi befizetendő összeg, ami viszont azzal jár, hogy az eredetileg kitűzött összegnek búcsút inthetünk. További lehetőség még a díjmentesítést kérése. Ez azt jelenti, hogy a számládon lévő pénz zárolásra kerül, de továbbra is hozhat hozamokat. A befizetésre viszont a későbbiekben már nem lesz lehetőséged, így elesel az adókedvezményektől is.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt