Visszatért a Facebook, ez lehetett a több órás leállás oka

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója beszédet tart a 2019-es F8 fejlesztői konferencián.
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója beszédet tart a 2019-es F8 fejlesztői konferencián. Fotó: Flickr/Anthony Quintano

Magyar idő szerint hétfőn késő este, éjfél előtt nem sokkal sikerült helyreállítani a Facebook és társszolgáltatásai működését. A legnagyobb közösségi oldal mellett a Messenger, az Instagram és a WhatsApp sem volt elérhető több mint hat óráig.

A vállalat hivatalosan még nem közölte, hogy mi okozta a leállást, de a szakemberek többsége DNS (Domain Name System)-problémát emlegetett.

Szöllősi Gábor IT-szakértő a Twitteren azt írta, a DNS-probléma csak egy tünet, valójában sokkal nagyobb baj húzódott a háttérben. Úgy tudni, az okozta a problémát, hogy a BGP-protokollon keresztül nem voltak elérhetőek a Facebook IP-tartományai, vagyis

„egy konfigurációs hiba miatt a Facebook szerverei nem tudnak kapcsolódni az internethez. Egy hasonlattal élve: olyan, mintha a mérnökök kizárták volna magukat a szerverteremből, a kulcsot pedig kidobták volna az ablakon, az ajtó pedig csak belülről lenne nyitható”

– foglalta összes Szöllősi a Telex megkeresésére.

Egyes hírek szerint egy belső alkalmazottnak is köze lehet a leálláshoz, ezt a CNN szellőztette meg: a leállás ugyanis amerikai idő szerint reggel történt, közvetlenül azután, hogy egy korábbi Facebook-alkalmazott, Frances Haugen több ezer oldalnyi belső dokumentumot mutatott be az amerikai CBSN televízió 60 Minutes (60 perc) című riportműsorában.

A mérnök-informatikusnő ezzel demonstrálta, hogy a vállalat miként igyekszik eltüntetni még a saját kutatásait is arról, mennyire káros a Facebook a társadalom számára – idézi az amerikai hírportált a hirado.hu.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója beszédet tart a 2019-es F8 fejlesztői konferencián.

Kapcsolódó hírek