A Nézőpont megszakértette az előválasztást és a Gyurcsány-megállító hecckampány hatását

Egy férfi aláírja a Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petícióját a belvárosi Ferenciek terén 2021. szeptember 1-jén.
Egy férfi aláírja a Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petícióját a belvárosi Ferenciek terén 2021. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Nézőpont Intézet „kutatása” szerint összességében kioltotta egymást az ellenzéki előválasztás és a kormányzati „Stop, Gyurcsány, Stop, Karácsony!” blődli, a szavazótáborok elszántabbá váltak ugyan, de a táborok közötti különbség szeptemberben csak a hibahatáron belül változott.

A kormányközeli intézet nagyjából 700 ezerre becsüli az ellenzéki előválasztáson részt vevőket. (A 444.hu cikke szerint a végső szám 633 811 lett, ami magasnak számít, az optimistább várakozásokat is felülmúlta.)

A Nézőpont megjegyzi, ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás, a biztos pártválasztók tekintetében a Fidesz 53, az ellenzék 45 százalékot kapna, ami mintegy 120 mandátumot és újabb négy évet hozna Orbánéknak.

A felmérés rámutatott még, hogy van 7 százaléknyi szavazó, aki sem az ellenzéki tömböt, sem a kormánypártot nem választaná, de nem rendelkeznek világos pártpreferenciával, konkrét pártot csak harmaduk nevezett meg.

Kapcsolódó hírek