Szakértő: félmillió lehet jövőre a magyar átlagfizetés

De továbbra is markáns eltérések vannak az országrészek viszonylatába.

Szakértő: félmillió lehet jövőre a magyar átlagfizetés

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Varga rámutatott, már 2021 végén is bruttó félmillió forint közelében tetőzhetnek a magyarországi keresetek, a novemberi-decemberi béren kívüli juttatásokkal együtt átmenetileg bruttó 490 ezer forint körüliek lehetnek. Tavaly decemberben bruttó 449 ezer forintig emelkedtek a fizetések, ami mintegy 40 ezerrel volt több az éves átlagnál.

Idén júniusban bruttó 436 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH, több szektorban – pl. IT, gyógyszer- és építőipar – jelenleg is elérhető a bruttó félmilliós kereset.

Az elemző kiemelte, továbbra is markáns eltérések vannak a fizetések tekintetében országrészek viszonylatában: míg 2020-ban Budapesten átlépte a bruttó 500 ezret az átlagbér, a Szabolcsban élőknek bruttó 277 ezerrel kellett beérniük.

Voltak területek, ahol igen szépen csengett a kassza tavaly, és itt még csak nem is a politikusokra kell gondolni:

  • a pénzügyi és biztosítási ágazatban bruttó 709 ezer;
  • az információ és kommunikációs szektorban bruttó 676 ezer;
  • a villamosenergia-iparban bruttó 651 ezer;
  • a szakmai tudományos, műszaki tevékenység területén bruttó 566 ezer volt az átlag.

Varga felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre az adóvisszatérítés és a 25 év alattiak SZJA-kedvezménye a nettó fizetést tornászhatja fel, ezek a tételek nem jelentkeznek a bruttó fizetésben.

Kapcsolódó hírek