Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Mennyit érdemes félretenni a nyugdíjas évekre?

Mennyit érdemes félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha nem szeretnél szűkölködni életed alkonyán, akkor minden bizonnyal te is gondoltál már arra, hogy miből fogsz majd megélni. Ha idős korodban nem szeretnél kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, az komoly felkészülést igényel.

Az első lépés: számolj!

Először is fel kell mérned azt, hogy mennyi pénz szükséges egy hónapban ahhoz, hogy fenntartsd az életszínvonaladat. Ennek függvényében kell kalkulálnod. Mivel ez mindenki esetében más, ezért nem fogod tudni megúszni ennek a kiszámítását.

Nem szabad azonban abból kiindulni, hogy nyugdíjasként már nem lesz szükséged annyi pénzre. Persze igaz, hogy valószínűleg már kevesebbet fogsz közlekedésre költeni, minden bizonnyal a lakáshitel terhe sem fog nyomasztani, és feltehetőleg kevesebbszer fogsz új pólót, pulóvert vásárolni. Azonban ha nem szeretnéd egész nap otthon tengetni a napjaidat, akkor nem szabad túl szűkre venni azt a költségkeretet, amiből majdan gazdálkodni fgsz.

Mennyi nyugdíjat fog adni az állam?

Alapvetően úgy kell kalkulálni, ha alkalmazott vagy, hogy az utolsó fizetésed 65%-át fogod kézhez kapni nyugdíjként. Ha KATA-s egyéni vállalkozó vagy, akkor jelentősen más a helyzet, sokkal rosszabb.

Ha alkalmazottként havi nettó 300 ezer forintot kaptál, akkor nyugdíjasként ennek a 65%-át, azaz 195 ezer forintot fogsz kapni. Ez nem is rossz ahhoz képest, hogy már nem kell dolgoznod. Ha azonban egész életedben KATA-s voltál, akkor csupán 50 ezer forint lesz az állami nyugdíjad – ez már nem sok mindenre elég.

Nem kell feltétlenül kevesebb pénzből megélned

Ha előre gondolkodsz, akkor már könnyen kiszámíthatod, mennyit kell félretenned ahhoz, hogy nyugdíjas éveidben is annyi pénzből gazdálkodhass, mint amikor dolgoztál. Egyszerűen ki kell pótolnod a hiányzó összeget a megtakarításaiddal.

Persze ahhoz, hogy tudd, mennyit kell félretenned, azt is tudnod kellene, hogy meddig fogsz élni. Mivel ez az információ senkinek sem áll birtokában, kénytelen vagy becsülni. Ne hagyatkozz azonban a várható átlagéletkorra, hiszen abba beleszámítják a csecsemőkori halálozásokat, a baleseti halálokat és más, előre nem kiszámítható okokat is.

A lényeg, hogy semmiképp se centizd ki a dolgokat, hiszen nem volna szerencsés, ha elfogyna a pénzed amiatt, mert tovább élsz, mint az átlagéletkor. Az meglehetősen biztonságos felfogás, ha legalább 95 éves életkorral és 30 éves nyugdíjas időszakkal tervezel. Persze az, hogy van-e realitásod elérni ezt az életkort, nagyban függ a szokásaidtól és attól, hogy milyen életmódot folytatsz.

Érdemes elolvasni Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadás kapcsán írt cikkét, és ötleteket meríteni az ott leírtakból.

Így takarékoskodhatsz idős korodra

Ha kiszámoltad azt, hogy mekkora összeggel kell kipótolnod az állami nyugdíjat, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy milyen formában teszed félre a pénzt. Érdemes rendszeres megtakarításban gondolkodni, ha nem tudsz előhúzni egy nagyobb összeget.

Ha a nyugdíjcélú megtakarítást választod, akkor vagy úgy kezeled a pénzt, mint bármilyen más megtakarítást hagyományos számlán. Ez lehet értékpapírszámla vagy TBSZ. A másik lehetőség, hogy indítasz kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítást. Ez 20%-os adókedvezménnyel jár, a választási lehetőségek közé tartozik a NYESZ, az önkéntes nyugdíj és a nyugdíjbiztosítás.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz