Kutatás: kiderült, melyik ellenzéki jelöltnek lehet a legnagyobb esélye Orbán Viktorral szemben

Kutatás: kiderült, melyik ellenzéki jelöltnek lehet a legnagyobb esélye Orbán Viktorral szemben
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az ellenzéki előválasztáson szavazni kívánó szimpatizánsok 75 százaléka akkor is részt vesz a voksoláson, ha a választókörzetében a kedvenc pártja nem indít jelöltet – derült ki a Publicus Intézet augusztus végi felméréséből, melyet a Népszava megbízásából készített.

A közvélemény-kutatás szerint arra a kérdésre, hogy van-e olyan jelölt a választókerületében, akire szívesen szavazna, a budapestiek 61 százaléka felelt igennel, de a megyeszékhelyeken már csak 47 százaléknyian vélekednek így. A települések méretével arányosan csökken a lelkesedés, a kisebb városokban 44, a községekben pedig a választók 31 százaléka talált magának olyan indulót, akire szívesen voksolna.

Azt is felmérték, hogy melyik miniszterelnök-jelöltnek lehet a legnagyobb esélye Orbán Viktorral szemben, ha csak Dobrev Klára, Karácsony-Gergely és Jakab Péter közül kellene választani – ők hárman juthatnak ugyanis be az előválasztás második fordulójába.

  • A megkérdezettek 34 százaléka ebben a helyzetben Karácsony Gergelyt választaná;
  • a második helyen Dobrev végezne 31 százalékkal;
    Jakab pedig jócskán lemaradva, 23 százalékkal áll a harmadik helyen.

A kormányváltást akaró, illetve bizonytalan megkérdezettek 32 százaléka úgy véli, Karácsony Gergely tudja majd leginkább megszólítani jövő áprilisban a jelenleg bizonytalan választókat, ímg Dobrev Klára esetében 27, Jakab Péternél pedig csak 18 százalékuk gondolja így.

Kapcsolódó hírek