Belföld

Karácsony Gergely kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését

Baleset

Durva baleset történt az M3-ason, ketten meghaltak

Baleset

Gyerekeket szállító busz borult árokba Kőszegnél, sok sérült

Karácsony Gergely megvétózza a 2023-as atlétikai vébét a Fudan-ügy miatt

Orbán kínai kém-egyetemet szabadítana Budapestre, a magyar diákok lakhatásának rovására.

Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt beszédet mond az ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén a Madách téren, Budapesten 2019. október 11-én.
Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt beszédet mond az ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén a Madách téren, Budapesten 2019. október 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlés szeptember 1-i ülésén javasolni fogja a testületnek, hogy vonják vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását, mivel indoklása szerint a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, mely a Diákváros megépítését is tartalmazza.

„A kormány számára fontosabbak a magánérdekek és a kínai érdek, mint a magyarországi közérdekek, fontosabb a kínai magánegyetem, mint hogy a vidéki hallgatóknak legyen megfizethető lakhatása”

– mondta Karácsony a Diákváros tervezett helyszínén. Beszélt arról, hogy a Diákváros megépítését az a megállapodás tartalmazza, amit a főváros kötött a magyar kormánnyal, „ahol minden fél megkapta, amit akart”. A kormány megkapta az atlétikai vébé megrendezéséhez szükséges hozzájárulást, a főváros pedig megkapta a Diákvárost. A főpolgármester szerint a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte ezt a megállapodást.

Döntöttem a Diákvárosról, az atlétikai vb-ről és a budapesti közlekedést segítő intézkedésekről is. Gyertek velem ma egész nap! #99kontra1

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, August 25, 2021

A Telex felidézi, a kínai Fudan Egyetem kampuszát részben a Diákváros helyén alakítaná ki a magyar állam több mint 400 milliárd forintos kínai hitelből. Karácsony már áprilisban jelezte, hogy amennyiben nem épül meg a Diákváros, a főváros kész lemondani a két év múlva esedékes budapesti atlétikai vébé megrendezéséről. A főpolgármester egy népszavazási kérdést is benyújtott a Fudanról, amit egyelőre nem tárgyalt a Nemzeti Választási Bizottság.

Budapest 2018-ban kapta meg a 2023-as világverseny rendezésének jogát. A stadion építéséhez az ellenzéki vezetésű főváros és a IX. kerület is csak alku árán járult hozzá korábban, ennek volt része, hogy megépül a Diákváros.

Ez is érdekelhet: 15 millió forintnyi droggal bukott le egy díler Budapesten

Kapcsolódó hírek

Kilép a KDNP az Európai Néppártból

Orbán újabb elképesztő sületlenséggel hergel a rádiójában

Óriási izgalmakat hozott a budapesti főpolgármester-választás, itt a végeredmény

Szentkirályi Alexandra úgy tudja, nem egyeztetett Vitézy Dáviddal az – úgy tudja: – „döntése” előtt

Karácsony Gergely kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését

Vitézy nem nyugszik, „rengeteg nyitott kérdés” miatt akar újraszámolást

Hivatalos: megállapította a főpolgármester-választás eredményét a választási bizottság

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Szétvert a vihar több kerületet Budapesten péntek kora délután

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!