Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Hazánkban mennyire népszerű a datolyafogyasztás?

Hazánkban mennyire népszerű a datolyafogyasztás?

A Közel-Kelet egyik fő tápláléka a friss datolya. Hazánkban is ismert és népszerű nassolnivaló, de leginkább a hűvös időszakban nő meg a kereslet iránta.

Sokan kevésbé kedvelik, mivel egy meglehetősen édes ételről van szó, melyet leginkább aszalt formában ismerünk. Mivel a boltok polcain leginkább egy glükóztól nagyon édes variációt találunk, ezért sokan azt gondolják, hogy ez természetes formában is ilyen tömény. De vajon mi az igazság?

Különböző fajtáit ismerjük, de nem eleget

Tudtad, hogy különböző tanulmányok szerint 10 szem datolya fogyasztásával egy nap biztosítva van a szervezeted magnézium-, kén- és vasszükségletének a fele? Ez azért elég jó hír, mert nem csak finom, de hasznos is. Arról nem is beszélve, hogy egy igazán multifunkciós fa a datolyafa, hiszen Afrikában, ahol őshonos, minden részét felhasználják.

Hazánkba többféle datolyát szállítanak a különböző forgalmazók, de közel sem az összeset.

Tunéziából egy világosabb datolya érkezik, az úgynevezett Deglet Noor. Ezt leggyakrabban a Sayir, valamint a Kalifa márkajelzésű csomagokban kapjuk. Jellemzően habtálcán van elhelyezve, magot nem tartalmaz, és a tartósítása glükózsziruppal, valamint E202-vel történik.

Ezenfelül ha bársonyos és igazán puha datolyára várunk, akkor a prémium minőségű királyi datolya vagy Medjool az ideális választás. Méretüket tekintve 3-4 centisek. A másik igazán nívós datolya az iráni prémium Mazafati fajta, ami nem tartalmaz tartósítószert, hanem egyszerűen csak a napon kerül szárításra. Egyetlen hátránya, hogy néha a minősége nem tökéletes, hiszen nem tartalmaz tartósítószert, így egy apró sérüléstől is beindulhat az erjedés.

Nem csak nassolnivaló

Bár elsődlegesen nasinak tekintik, ettől függetlenül a vegetáriánusok és a vegánok egyik kedvence is a datolya. Egyrészt azért, mivel természetes eredetű, és emellett a benne lévő fruktóznak hála hamar teltségérzetet eredményez. Arról nem is beszélve, hogy akik nem szeretik a mazsolát, azoknak remek alternatíva, hiszen ha egy receptben szükség van mazsolára, akkor az a datolyával hatékonyan kiváltható.

Ha igazán jó minőségű és a friss datolyát szeretnél, akkor a legjobb, ha körülnézel a Magzsola kínálatában, mivel ott garantáltan a legjobbakat válogatják ki.

Ha pedig a reformkonyha köreteit szeretnéd egy kicsit megbolondítani, akkor remekül harmonizál a basmati rizzsel, a kuszkusszal, a bulgurral és a kölessel. Előételként is kiváló. Mindenkit elbűvölhetsz, ha egy kis sajttal, némi friss fűszernövénnyel töltöd meg a magozott datolyákat, majd előételként kínálod. Sőt, ha szeretsz kísérletezni, akkor akár baconbe is tekerheted, vagy épp nyers golyókat gyúrhatsz belőle.

Ha még nem ettél datolyát, mindenképp javasoljuk, hogy próbáld ki minél előbb!

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz