Bulvár

„Kiemelkedő munkatársait” díjazta az MTVA: ezt a 8 nevet kell megjegyezni

Gazdaság

Svájcba menekítette vagyona egy részét a Spar Orbánék elől – itt a kormány válasza

Bűnügy

Újságírókat akart simogatni K. Endre idegen akcentussal beszélő „testőre”

Matolcsy elmagyarázta, hogy miért jobb nekünk a forint, mint az euró

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából tette mérlegre Matolcsy György a magyar forint kivezetésének és a közös euró bevezetésének dilemmáját.

A Magyar Nemzet oldalán publikált cikkében a jegybankelnök azt írja, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak.

Matolcsy szerint forinttal jobban lehetett kezelni a 2020/2021-es válságot, mint az euróval.

„Magyarország kisebb mértékű gazdasági visszaesést szenvedett el 2020-ban, mint az eurózóna, és a válság során is közeledett fejlettségben az EU-átlaghoz. Az eurózónánál gyorsabb a magyar gazdaság újraindítása. Magyarország már 2021 végére helyreállítja a 2019. év végi GDP szintet, amit ugyanakkor várhatóan még nem érnek el az eurót használó tagállamok”

– magyarázta.

Miután a pénzmennyiség bővítése bizonyult a fő válságkezelési eszköznek, ezért a jobb magyar eredmény a forintnak köszönhető. A magyar pénzügyi rendszer az MNB önálló pénzpolitikája révén olyan célzott eszközöket használt a válság kezelésére, amire az eurózóna nem volt képes – méltatta saját munkáját Matolcsy György.

Úgy látja, a 2007/2009-es válságot forintra épülő gazdaságpolitikával eredményesen lehetett kezelni, az euróval pedig nem, valamint a 2013 utáni növekedési, majd felzárkózási fordulat a forintra épült. Matolcsy György szerint az euró első két évtizede több kudarcot hozott, mint sikert. Meglátása szerint jobban teljesítettek azok, akik kimaradtak az eurózónából.

„Gazdaságtörténeti tény, hogy az eurózóna mindegyik tagállama még euró nélkül érte el a csatlakozáskor meglévő fejlettségi szintjét, tehát így lett fejlett és gazdag. Nem az euró hozott gazdagságot, hanem a nemzeti fizetőeszköz”

– fogalmazott az MNB elnöke. Érdemes nagyra értékelni a forintot és keresni az euró átvételének biztonságos, tehát sikert ígérő időpontját – tette még hozzá

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Matolcsy az Európa-bajnok magyar inflációról: „ma szombat van, holnap vasárnap lesz”

Matolcsy ismét a kormánnyal szájal: „már 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat”

Feljelentik Matolcsy Györgyöt a hétfői őszinteségi rohama után

Dolgozik a NER? Megzsarolt egy cégvezetőt két férfi „magas szintű kapcsolataikra” hivatkozva

Durván beleszállt a minisztérium a Sparba – meg vannak számlálva a népszerű áruház napjai?

Svájcba menekítette vagyona egy részét a Spar Orbánék elől – itt a kormány válasza