Tüntetnek az egészségügyi dolgozók, Kásler lemondását követelik

Tüntetnek az egészségügyi dolgozók, Kásler lemondását követelik
Részlet a Mérce videójából

Országos tüntetést szervezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara július 31-re, a márciusban bevezetett új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt.

A demonstrációval az összes egészségügyi dolgozó helyzetének tarthatatlanságára szeretnék felhívni a figyelmet. A budapesti Hősök terére szervezett nagygyűlésre meghívták Kásler Miklós miniszter is, aki meghívását nem fogadta el, Pintér Sándor pedig inkább csak levélben „köszöntötte” a szakdolgozókat.

Káslert és Pintért a tömeg kifütyülte és a lemondásukat követelte.

Nem jelent meg az eseményen Cser Ágnes szakszervezeti vezető sem. Kunetz Zsombor sürgősségi orvos, egészségügyi szakértő ezt úgy kommentálta, hogy Cser a kormányfő mellett tett töretlen hitet. Kunetz beszámolója szerint ugyanakkor ellenzéki politikusok részt vesznek a megmozduláson, név szerint említette Kunhalmi Ágnest és Karácsony Gergelyt.

Az MTI tudósítása szerint Balogh Zoltán, a kamara elnöke beszédében úgy fogalmazott, a kormány „arcul csapta” őket a márciusban életbe lépett új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel. A kamara „az első perctől kezdve” azt képviseli, hogy rájuk ne vonatkozzon ez a szabályozás – emelte ki.

Kitért arra, hogy a törvény előkészítése során a szakdolgozók álláspontját, javaslatait nem fogadták el, nem volt érdemi egyeztetés a joganyagról, amelyben – álláspontja szerint -„súlyos ellentmondásokat és méltánytalanságokat észleltek”.

Balogh Zoltán elmondta, a koronavírus-járvány alatt életbe léptetett szabályozás miatt mintegy négyezer egészségügyi dolgozó, köztük háromezer szakdolgozó nem írta alá új szerződését, amit az egészségügy szempontjából „hatalmas veszteségként” értékelt.

Kapcsolódó hírek