Itt a rendelet: minden egészségügyi dolgozónak fel kell venni a COVID-oltást

Aki ezt nem teszi meg, azzal a foglalkoztatójának meg kell szüntetnie a jogviszonyt.

Egy dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2021. január 5-én.
Egy dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2021. január 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Mfor.hu vette észre, hogy csütörtök este megjelent a kötelező koronavírus-oltásról és annak részleteiről szóló kormányrendelet.

E szerint minden, még be nem oltott egészségügyi dolgozónak fel kell vennie az első dózist szeptember 1-ig, és az egészségügyi szolgáltatóknak meg kell szüntetniük a jogviszonyt azokkal, akik ezt nem teszik meg, illetve nem létesíthetnek új jogviszonyt azzal, aki nem élt a vakcinázás lehetőségével.

A rendelet az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra, a betegszállítókra, és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra is vonatkozik.

Az oltás felvételét határidőig igazolni kell, amennyiben valaki nem oltakozhat, annak be kell mutatnia az oltás alóli mentességet megalapozó orvosi szakvéleményt.

Kapcsolódó hírek