Jöhet a kötelező oltás a munkavállalóknak? Parragh László beszélt a szigorításról

Egy új javaslat szerint bizonyos munkakörökben kötelezővé tehetnék a védőoltást az alkalmazottaknak.

Jöhet a kötelező oltás a munkavállalóknak? Parragh László beszélt a szigorításról
Forrás: Facebook/Bosch Magyarország

A munkaadóknak lehetővé kell tenni, hogy bizonyos munkakörökben kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára, erre vonatkozóan tesz jogalkotási javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) – írja a Portfolio Parragh László kamarai elnökre hivatkozva.

Parragh szerint a korlátozások zömének feloldása a magas átoltottság miatt történhetett meg, ez pedig hatalmas megkönnyebbülés volt a vállalati szektornak. Az a cél, hogy ez fennmaradjon.

A javaslat a tervek szerint tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Parragh szerint eddig is létező jelenség volt, hogy a munkáltató elvárta az oltást, ha nem éltek vele, elbocsátással szankcionálták, ugyanakkor hivatalosan nem lehetett a kirúgást az oltás elutasításával indokolni. Ha elfogadnák a kamara javaslatát, a védőoltás elutasítása immár jogszerűen válthatna ki különféle szankciókat a munkaadótól.

Kapcsolódó hírek