Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Virológus: jó eséllyel visszatér a maszkhordás és a kötelező távolságtartás

Az oltatlan régiók melegágyai az új vírusmutánsoknak.

Virológus: jó eséllyel visszatér a maszkhordás és a kötelező távolságtartás
Fotó: Facebook/Kemenesi Gábor

Fölösleges arra várni, hogy eltűnik a koronavírus, a kórokozó előbb-utóbb mindenkit megtalál – fejtette ki Kemenesi Gábor virológus az InfoRádióban.

A szakember arról beszélt, négy nagyobb koronavírus általánosan jelen van a Földön, ezek szezonalitást mutatnak. Az új koronavírus fizikai tulajdonságaiban nem különbözik ezektől, így vélhetően idővel ez is szezonális lesz. Jelenleg ugyanakkor nem az, a még nem védett emberek csoportja táptalajt jelent neki.

„A világ döntő többsége még a közelébe se került a normális átoltottsági szintnek, az emberek jó része még nem fertőződött át, szóval bőven van még mozgástere a vírusnak, és ez az, ami kibillentheti a szezonalitást”

– mondta Kemenesi Gábor, egyúttal hangsúlyozva az oltás fontosságát. Kifejtette, az oltatlan régiók melegágyai az új vírusmutánsoknak.

„A delta variáns Indiából indult, az aktív terjedési gócokban, ahol nagyon terjed a vírus, nagyon nagy az esélye annak, hogy létrejön egy, a vírus számára jobb tulajdonságokkal bíró újabb variáns” – tette hozzá a virológus.

Szerinte a delta variáns már jó eséllyel Magyarországon van (a csütörtöki Kormányinfón elhangzottak szerint újabb 14 embernél igazolták ezt a kórokozót). Úgy látja, még kérdéses, hogy mikor jelentkezik ez látványosan a járványügyi adatokban, de ez akár a nyáron is bekövetkezhet. Kemenesi szerint

„jó eséllyel visszatér az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, amikor távolságot kell tartanunk, mert oda kell figyelnünk azon embertársainkra, akik nem veszik fel a vakcinát”.