Ítéletidő lehet pénteken: országosan zivatarveszélyre, sok helyen felhőszakadásra adtak ki figyelmeztetést

Gyalogos szalad át a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én.
Gyalogos szalad át a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, de Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadtak a várható felhőszakadások miatt, Budapesten, Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében pedig elsőfokú a figyelmeztetés ugyancsak felhőszakadás miatt.

Arról, hogy viharos lesz a hét utolsó munkanapja, már tegnap írtunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a friss előrejelzésében most az áll, hogy napközben egyre aktívabbá válik a légkör, elsősorban az ország déli és keleti felén pattanhat ki több zivatar. Késő délután, kora este dél, délkelet felől kiterjedt zivatarzóna érkezik, amely fokozatosan északnyugat felé halad.

A legintenzívebb cellákat ekkor már elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméternyi, esetenként akár 50 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, emellett viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás vagy még erősebb) széllökés és apróbb szemű jégeső is társulhat hozzájuk.

Várhatóan szombatra virradóra is lesznek zivatarok. A Dunántúl nyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van. Az előrejelzés szerint pénteken napközben 28-33 Celsius-fok várható, késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Kapcsolódó hírek