Durva felhőszakadás jöhet vasárnap, akár 80 milliméter csapadék is hullhat

Ugyanakkor nagyon erős UV-B sugárzásra is számítani kell.

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én.
Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Vasárnap napközben és este többfelé várható zivatartevékenység, az éjszakai zivatarokhoz átmeneti szélerősödés, kisebb jégeső és intenzív csapadék társulhat – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írták, a hét utolsó napján a zivatarokat felhőszakadás kísérheti, helyenként rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat.

A zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú (citromsárga), a felhőszakadás veszélye miatt pedig szintén az egész ország területére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki.

Nagyon erős lesz az UV-sugárzás is

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy vasárnap ettől függetlenül nagyon erős UV-B sugárzás várható a Dél-Dunántúlon, az Észak- és Dél-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

uv-index

Forrás: met.hu

Arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

Kapcsolódó hírek