Ökölnyi jéggel, özönvízzel tarolta le a vihar az országot

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én.
Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Többfelé jelentős károkat okoztak a péntek esti heves zivatarok. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint este 9-ig már 150-nél is több riasztás érkezett hozzájuk a viharkárok miatt.

Budapesten a hirtelen lezúduló csapadék okozott fennakadást a közlekedésben. A Budapesti Közlekedési Központ pénteken kora este azt írta: az esőzés miatt a II., a III., a XI., a XII. és a XXII. kerületben, valamint a Belvárosban, a XVI. és a XVII. kerületben is korlátozásokat kellett bevezetni.

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott úton Budapesten, a XIX. kerületben 2021. július 9-én.

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott úton Budapesten, a XIX. kerületben 2021. július 9-én.Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A XVI. és a XX. kerületben, valamint Szentendrén egy-egy épület teteje is kigyulladt villámcsapás következtében. Szabadszálláson és a főváros XVI. kerületében villámcsapás miatt kigyulladt fát is oltaniuk kellett a tűzoltóknak.

Kispesten az Időkép mérése szerint rövid idő alatt 50 milliméter csapadék hullott, melyet dió nagyságú jégeső is kísért. A csatornák nem bírtak az áradattal, több utcát is elárasztott a víz.

Csepelen akkora felhőszakadás volt, hogy az autók tengelyig gázoltak a villámáradatban:

Így hömpölygött le a víz az Ecseri úti metrómegálló lépcsőjén:

Tatán mandarin méretű jégdarabok hullottak:

ÓRA INDUL(T) ⏰ AZ ELSŐ IGAZÁN HEVES ZIVATAROK ⚠ ⛈A délelőtti események csak a "bemelegítést" szolgálták ➡️ délután a…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Friday, July 9, 2021

A legsúlyosabb károkat Magyarország egyik legszegényebb településén, a Baranya megyei Sellyén okozta a vihar. A Téma Baranya beszámolója szerint ökölnyi jéggel csapott le az ítéletidő, melynek következtében közel 200 ház vált lakhatatlanná a településen. Tetézi a bajt, hogy errefelé nem divat biztosítást kötni. Egyelőre fel sem lehet becsülni a károkat, és azt sem lehet pontosan tudni, hogy hány száz embert érint a katasztrófa.

Sz szám:1177331501644847Sellye! Pár perce házaknál cserép alig van,Szavakkal nem lehet leírni mi történt..Pusztitás…

Posted by Csongor Gergely on Friday, July 9, 2021

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a legtöbbször Budapesten, Komárom-Esztergom és Baranya megyében kaptak riasztást. Jellemzően letört faágak és kidőlt fák miatt, de számos helyen a felgyülemlett csapadék, illetve a jégeső is gondot okozott.

Zivatarok kialakulására szombaton elsősorban a Dunától keletre kell számítani, de a másodfokú (narancssárga), hevesebb zivatarok miatt kiadott riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat már elsőfokúra (citromsárgára) mérsékelte.

Kapcsolódó hírek