Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt egy fiatal magyar kézilabdázó

Több járásra másodfokú riasztást adtak ki, heves zivatarrendszer éri el az országot – itt a menetrend

A katasztrófavédelem is figyelmeztet: ne parkoljunk fa alá.

Személyautók haladnak a heves zápor után esővízzel borított győri Mónus Illés utcában 2020. augusztus 17-én.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A heves zivatarok veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki az ország középső területein több járására az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelem is figyelmeztet: pénteken, ha lehet, ne parkoljunk fa alá.

Mint korábban megírtuk, komoly ítéletidőt prognosztizáltak mára a meteorológusok. Zivatarveszély miatt az egész országban Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye kivételével bárhol adhatnak ki további másodfokú riasztásokat a nap folyamán.

Kora délutánig a legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos (óránkénti 60-70 kilométeres) széllökés, 1-2 centiméteres átmérőjű jégdarabokkal jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át.

A leghevesebb gócokat szélroham (óránkénti 90-100 kilométeres, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, helyenként akár 4 centiméteres jégdarabokkal) és felhőszakadás (rövid idő alatt 25-50 milliméter csapadék) is kísérheti. A délutáni, esti órákban akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Katasztrófavédelem: ne parkoljunk fa alá

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

A viharos szélben lehetőleg ne parkoljunk fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjünk. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, akkor jelezze azt a 112-es segélyhívón – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen időjárás idején a nyílt vízen fokozott a villámcsapás veszélye, ezért is mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket.

Durva, ami közelít, több megyére veszélyjelzést adtak ki

Most közölte a meteorológia: nem mindennapi, ami történik

A hegyekben már havazik

Kiadták a riasztást: heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

118 éve nem volt ilyen meleg Magyarországon, mint tegnap; megdőltek a rekordok