Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Ítéletidő jöhet: négycentis jégre, 100 km/órás szélre figyelmeztetnek

Esernyőt tartó férfi a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Még tart a tikkasztó forróság, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint azonban csütörtök késő délutántól a Dunántúl nyugati felén labilizálódik a légkör és kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok, éjszaka a zivatarokat 70 km/h-t meghaladó szél, jég és intenzív csapadék is kísérheti.

A valószínűbb viszont az, hogy péntekre virradóan, a hajnali órákban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok. Először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felében formálódhatnak ilyenek.

Pénteken délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben lehetnek heves zivatarok, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok.

A met.hu szerint a heves zivatarokat 90 kilométer/órásnál erősebb széllökés, 2-3, helyenként akár 4 centiméteresnél is nagyobb jég és felhőszakadás kísérheti, az Időkép ugyanakkor már 100 kilométer/órás szélviharra figyelmeztet.

Utóbbi időjárásportál előrejelzésében az áll, hogy a legtöbb csapadék a középső és északi tájakon várható, ahol nem kizárt 40-45 mm-t meghaladó mennyiség. A közlekedésben a hirtelen lezúduló csapadékkal vízátfolyásokra, gyorsan lecsökkenő látástávolságra kell számítani – figyelmeztetnek. Az Időkép animációján jól látszik, hogyan vonul át az országon a front:

A péntek délután folyamán aztán a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre az ország teljes területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt, a hidegfront miatt mérséklődik a hőség, így a déli és a keleti területekre szorul majd vissza.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt