Jogerős: 25 millió kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak

A 2 millió forintos fellebbezési illetéket és a mintegy félmillió forintos perköltséget is állnia kell.

Jogerős: 25 millió kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a „lúgos orvos” áldozatának kártérítési ügyében született elsőfokú ítéletet: a Telex cikke szerint Bene Krisztiánnak 15 napja lesz a 25 millió forint megfizetésére, valamint a 2 millió forintos fellebbezési illetéket és a mintegy félmillió forintos perköltséget is állnia kell.

A 11 év szabadságvesztésre ítélt Bene Krisztián 2013-ban otthonában támadta meg volt barátnőjét, Renner Erikát, és maró lúggal öntötte le nemi szervét és környékét.

„Nyolc és fél év után nem nekem kellett megint bizonygatni, hogy ez tényleg megtörtént velem. Nyolc és fél év után végre valaki leírta az igazságot”

nyilatkozta a Telexnek Renner Erika. A nőnek már a bírósági szakasz is elképesztő kálvária volt: bár a büntetőeljárásban többször is megvizsgálták, a kártérítési perben a bíró hét évvel a támadás után azt kérte tőle, hogy újra vesse alá magát nőgyógyászati és pszichológiai vizsgálatoknak.

Emiatt 2020 nyarán Erikát pszichológus és pszichiáter szakértők személyesen vizsgálták meg újra, a szülész-nőgyógyász és a sebész, plasztikai sebész szakorvos a korábbi leletekből, a sérülésekről készült fotók alapján dolgozott. Kimondták, hogy többszöri műtéti beavatkozás és a további kezelések sem tudják visszaállítani a nemi szerv eredeti állapotát,

„azok funkciója károsodott, a kielégítő nemi élet ebben a helyzetben pedig nem lehetséges”.

Az egyesített igazságügyi szakértői vélemény kimondta, hogy Erikánál a támadás után a természetes teherbe esés kizárható volt, „csak laparoszkópos úton történő tüszőleszívás és embriótranszfer segítségével eshetett volna teherbe”, és csak császármetszéssel szülhetett volna. Ez viszont „nem jelentett reális alternatívát, és annak sikere is kétséges lett volna” – olvasható a cikkben.

Bene egyébként Mikola István korábbi fideszes egészségügyi miniszter unokaöccse.

Kapcsolódó hírek