Műteni kellett Ferenc pápát

Műteni kellett Ferenc pápát

Tervezett műtéten esett át a 84 éves Ferenc pápa, a beavatkozást vasárnap este hajtotta végre altatással a római Gemelli-klinikán Sergio Alferi orvosprofesszor és kilenc munkatársa – közölte Matteo Bruni szentszéki szóviő vasárnap éjfél előtt.

A szóvivő részletekbe nem bocsátkozott, annyit viszont elmondott, az egyházfő szervezete „jól reagált” a beavatkozásra, Ferenc pápa jól van a műtét után.

A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint a műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad. Az egyházfőnek vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt volt szüksége az operációra – írja az MTI.

A pápák kórházaként ismert Gemelli katolikus klinika Vatikánváros közelében található. Szemtanúk szerint Ferenc pápa közvetlenül a vasárnap délben mondott úrangyala imádság és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel, gépkocsin elhagyta a Vatikánt, és a pápai államtól alig tíz percre levő kórházba ment. A sebészi beavatkozás előtti vizsgálatokat már korábban elvégezték.

Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a mindenkori pápa kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott. A legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának, a lengyel pápa 1996-os kezelésekor a „harmadik Vatikánnak” nevezte a Gemellit, mivel ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia Castel Gandolfo után.

Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog miatti műtéte volt.

Kapcsolódó hírek