Péntektől eltűnnek az egyszerhasználatos műanyagok a hazai McDonald’s-okból

46 millió darab műanyag szívószállal kevesebb kerül így a szemétben évente.

Magyar húsból készült szürkemarhaburger a McDonald's Nyugati téri éttermében 2013. szeptember 16-án.
Magyar húsból készült szürkemarhaburger a McDonald's Nyugati téri éttermében 2013. szeptember 16-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A műanyagmentesítés jegyében a magyarországi McDonald’s péntektől minden egységéből kivonja az egyszerhasználatos műanyag szívószálakat, evőeszközöket és az italos poharakat fedő műanyag tetőket – ezeket papír szívószálak, fa evőeszközök és rost alapú pohártetők váltják fel.

Az étteremlánc közlése szerint a váltás egy évre vetítve 46 millió darab műanyag szívószál, több mint 11 millió darab műanyag kanál, valamint 2 millió darab műanyag villa és kés eltűnését eredményezi.

A váltás eredményeként az éttermekben elkészített termékekhez felhasznált csomagolások 99 százaléka a megújuló, újrahasznosított vagy harmadik fél által tanúsított, fenntartható forrásból fog származni. Az étteremlánc az átállásra évi 800 millió forintot költ.

A magyarországi McDonald’s 94 éttermet működtet. Üzemeltetőjük, a Progress Étteremhálózat Kft. a nyilvános beszámoló szerint 2019-ben 41 milliárd forint, 2020-ban 37,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2019-ben 5,5 milliárd forint, 2020-ban 3,67 milliárd forint lett.

Kapcsolódó hírek