Egyre gyorsabban terjed a koronavírus delta variánsa Németországban

A németek szerint az oltási kampány önmagában nem elég ahhoz, hogy ősszel ne legyen ismét nagy a baj.

Majnár Miklós szakgyógyszerész kicsomagolja az újonnan érkezett koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech-vakcinákat az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. március 2-án.
Majnár Miklós szakgyógyszerész kicsomagolja az újonnan érkezett koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech-vakcinákat az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. március 2-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Egyre gyorsuló ütemben terjed az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes, delta nevű variánsa Németországban pénteken ismertetett adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) rendszeresen elvégzett mintavétele alapján ugyan egyelőre az alfa nevű, korábban britnek is nevezett vírusváltozat a meghatározó Németországban, de egyre gyorsabban tör előre delta (korábban indiainak nevezett) variáns.

Míg az elemzett pozitív teszt leletek között a 19. és a 20. héten (a május 10. és 23. közötti időszakban) egyaránt 3 százalék volt a delta aránya, a 21. héten 4 százalékra emelkedett, majd a 22. héten már 8 százalékra ugrott, az utolsó vizsgált időszakban, a 23. héten (június 7-13. között) pedig már 15 százalék volt. Ezzel párhuzamosan 90 százalékról fokozatosan 74 százalékra süllyedt az alfa változat aránya.

Csak idő kérdése, hogy a delta variáns „átveszi az uralmat” Németországban

– húzta alá Lothar Wieler, az RKI elnöke Jens Spahn egészségügyi miniszterrel pénteken Berlinben tartott tájékoztatóján.

Még hónapokig maradnak az óvintézkedések

Jens Spahn kiemelte, hogy a delta szétterjedése megnehezíti a járvány elleni védekezést, és azzal jár, hogy az oltási kampány haladása ellenére még hónapokig fenn kell tartani az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket, így a maszkviselést és a távolságtartást.

A magas átoltottsági arány ellenére a beltéri maszkviselés szabályának visszaállítására kényszerülő Izrael példája azt mutatja, hogy az oltási kampányra és a fertőzésvédelmi alapszabályokra egyaránt szükség van – mondta a szakember.

Mint mondta, az oltási kampány önmagában nem elég annak megakadályozásához, hogy ősszel ismét emelkedésnek induljon a napi új regisztrált fertőződések száma.

Hozzátette, hogy az egészségügyi ellátórendszer terhelése is ismét jelentősen növekedhet, mert a delta variáns miatt nagyjából kétszer nagyobb valószínűséggel kerül kórházba egy fertőzött, mint az alfa variáns általi fertőzés miatt. Az úgynevezett hospitalizációs ráta – a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek aránya – az alfa esetében nagyjából 5 százalék, a delta esetében viszont 11 százalék – közölte.

Csak a teljes oltás nyújt védelmet

A járvány egyelőre enyhül, a kiinduló helyzet így igen kedvező, és csak az embereken múlik, hogy miként alakul majd ősszel – húzta alá Jens Spahn. Kifejtette, hogy a delta variáns ellen csak a teljes oltás nyújt védelmet, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy minél többen megszerezzék a teljes oltást.

A szövetségi kormány összesítése szerint csütörtökig több mint 70,5 millió adagot adtak be a SARS-CoV-2 okozta betegségtől (Covid-19) védő oltásokból. Legalább egy adagot a lakosság 52,9 százaléka – 43 958 788 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 34,1 százaléka – 28 383 081 ember – rendelkezik.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 62 halálesetet regisztráltak. Ez bő 30 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 91-hez képest. Az új halálesetekkel a járvány áldozatainak száma 90 678-ra emelkedett.

Kapcsolódó hírek