Müller Cecília azt sem tudja, hogy megyénként hány embert oltottak be

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Egy vérből vagyunk jótékonysági futóprogram budapesti rajtja előtt Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 8-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos az Egy vérből vagyunk jótékonysági futóprogram budapesti rajtja előtt Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 8-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az operatív törzs csak összesítve közli, mennyien kapták meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon, így nem lehet tudni, hogy az egyes régiók vagy települések között mekkora a különbség az átoltottságban.

A 444.hu közérdekűadat-igényléssel próbálta megtudni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy júniusig mennyien kaptak legalább egy adag vakcinát a különböző településeken. Megelégedtek volna járási vagy megyei szintű bontással is, de hiába: azt a választ kapták, hogy

a kért bontásban nem rendelkeznek az adatokkal.

Azt pedig nem árulták el, hogy akkor egyáltalán milyen bontásban vannak meg az oltási adatok.

Müller Cecíliáék szerint az Alkotmánybíróság korábbi határozata alapján nem kötelesek adatgyűjtésre kizárólag a kérés teljesítése érdekében, és új, minőségileg más adatsort sem kell előállítaniuk a már meglevőkből.

Ezek is érdekelhetnek