Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Időjárás

Heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia

Bűnügy

Robbantással fenyegetőzött egy férfi Kisbajcson, egy nappal az esztergomi tragédia után

Müller Cecília bejelentette: véget ért a járvány harmadik hulláma

Maradjanak velünk, a reklám után folytatjuk!

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az oltásoknak köszönhetően véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília szerint mind a járványügyi adatok javulnak, mind a szennyvízben mért víruskoncentráció alacsony,

ugyanakkor a vírus továbbra is „itt van velünk”, és az oltás felvétele a legjobb védekezés.

Közölte: 5 278 680-an kapták meg valamely védőoltás első adagját, míg a másodikat 4 027 056 ember. Ezzel az oltási aránnyal továbbra is a második helyen van Magyarország – Málta után – Európában – fűzte hozzá a győzelmi jelentést.

Ismertetése szerint minden oltópont működik, és a vakcinaszállítmányok is folyamatosan érkeznek. Kedden és szerdán 375 570 Pfizer-, csütörtökön 36 ezer Janssen-, pénteken 64 800 Moderna-vakcina érkezik az országba.

Müller Cecília közölte azt is:

kizárólag orvosi javaslat alapján, de lehetővé teszik egy másfajta oltás felvételét annak, akinél az első adag beadása után valamilyen reakció lép fel.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy eddig 5 millió 294 ezren regisztráltak oltásra, és 92 százalékuk meg is kapta azt. Oltást felvenni nincs késő – jelezte, hozzátéve, hogy „egy kicsit fellélegezhetünk”, de a vírus jelen van.

Mindenki előtt nyitott a lehetőség, ha oltást szeretne, jelenleg hatféle vakcinával oltanak. Egyben jelezte, levelet írt a háziorvosoknak, hogy amennyiben ismernek praxisukban olyan embert, aki még nem regisztrált vagy kapott oltást, ajánlják fel segítségüket.

Kérdésre az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy nem térnek el az oltási protokolltól, tehát a fertőzésen átesettek is két oltást kapnak. Hozzáfűzte: az oltás erőteljesebb és hosszabban tartó védettséget ad, mint a vírusfertőzés.

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e egy harmadik dózis beadására, Müller Cecília azt válaszolta: erre bármelyik oltóanyagnál szükség lehet. Ugyanakkor hozzátette: erre még nem lehet válaszolni. Amennyiben a harmadik oltás szükségessége tudományosan beigazolódik, Magyarország követni fogja azt.

Egyébként van elegendő oltóanyag, ha mégis szükségessé válik egy harmadik oltás.

Ezek is érdekelhetnek

Müller Cecíliához kerül a gyógyszerpiac felügyelete

Müller Cecília fontos bejelentést tett, kórházi látogatási tilalom jöhet

Menczer Tamás: aggódom a svéd demokráciáért!

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Felmérték, hogy Karácsony Gergely győzne-e most egy főpolgármester-választáson

Müller Cecília fontos bejelentést tett a vírusról