RTL: Orbánék melegellenes törvénye szerint 18 éven aluliak nem nézhetnék a Harry Pottert, vagy a Szomszédokat sem

RTL: Orbánék melegellenes törvénye szerint 18 éven aluliak nem nézhetnék a Harry Pottert, vagy a Szomszédokat sem
Fotó: RTL Sajtóklub

„Az RTL Magyarország számára kiemelt fontosságú a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraiban, de társadalmi szerepvállalásában is. Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is”

– írta hétfői közleményében Magyarország vezető kereskedelmi csatornája, miután az Orbán-kormány újabban egy, a pedofilokat a mássággal szándékosan összemosó törvénytervezeten dolgozik, hogy ezúttal a homoszexuálisokból, transzneműekből kreáljon ellenséget a gyűlölködésre éhes szavazóinak.

Az RTL most azt írta, a tervezet „aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozná a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában”, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban.

Felhívják a figyelmet, hogy a tervezet alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például

a Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

A tervezet a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okoz, és minden állampolgár számára megnehezíti egyes tartalmak elérését, de ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából, ezzel ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet – írták.

Az RTL hozzáteszi, büszkék arra, hogy munkatársaik közössége sokszínű, „ahogy a társadalom is, így számos heteroszexuális dolgozónk és nézőnk is van”. Így miattuk is tiltakoznunk kell az ellen, hogy a tervezett törvény miatt a többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit – olvasható az állásfoglalásban.

Kapcsolódó hírek