Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Karácsony Gergely nagy osztogatást ígér, ha kormányra kerül

Karácsony Gergely nagy osztogatást ígér, ha kormányra kerül
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Meghirdette az úgynevezett Jóvátétel Programot Karácsony Gergely, aki Budapest főpolgármestereként szállt be az ellenzéki előválasztás küzdelmeibe.

Karácsony és az általa életre hívott 99 Mozgalom Jóvátétel Programjának bemutatóját Osvárt Andrea vezette fel a budapesti Benczúr Hotelben. A hvg.hu beszámolója szerint a színésznő arról beszélt, hisz abban, hogy

a felelősségvállalást önmagunkkal kell kezdeni, mindenkinek a saját jövőjét kell kézbe venni és nem hagyni, hogy elhatalmasodjon felettünk a rendszer.

A kormányfőjelölt az első kilenc pontot úgy összesítette, hogy azok jóvátételt jelentenek az elmúlt tíz évért. Úgy véli, ezeknek a pontoknak a végrehajtását azonnal el lehet kezdeni, és viszonylag gyorsan végig is lehet vinni.

Az első programbemutató

Változás és jóvátétel. 👉 Kövessétek élőben az első programbemutatóm, szóljatok hozzá, mondjátok el Ti is a véleményeteket! 🇭🇺

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, June 12, 2021

Karácsony Gergely azt ígérte:

  • eltörlik, a „rabszolgatörvényt”, és közösen hoznak létre egy új Munka törvénykönyvét;
  • a közmunkások is megkapják a minimálbért;
  • egyeztetéseket kezdenek a CEU visszahozatalának érdekében, visszaállítják az egyetemek autonómiáját, felülvizsgálják az egyetemi modellváltást;
  • az állami fenntartású iskolák működtetését visszaadják önkormányzatoknak, és megemelik az állami iskolák finanszírozásá;
  • felülvizsgálják a földprivatizációs pályázatokat;
  • mindenki számára meg akarják nyitni a trafiküzemeltetés lehetőségét;
  • kárpótolják a rokkantnyugdíjasokat.

Az újabb kilenc pontra áttérve azt mondta, beszélni kell az elmúlt egy év problémáiról és azok jóvátételéről is. A kilenc programelemből a legtöbb megvalósítható lenne az uniós helyreállítási alapból – közölte.

Karácsony Gergely bejelentette, hogy újraindítási támogatást készülnek nyújtani azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyeknek nagymértékben csökkent az árbevétele a koronavírus-járvány idején. Azt is javasolta, hogy két évig mentesüljenek a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól azok a kisvállalkozások, amelyeknek a bevétele ötven százalékkal csökkent a pandémia idején.

A 99 Mozgalom alapítóival ma bemutattuk a Változás és Jóvátétel programját. Több témát és területet is érintettünk,…

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, June 12, 2021

Az álláskeresési járadék folyósítását kilenc hónapra kell emelni, és utólag kárpótolni kell azokat, akik csak három hónapig kapták ezt a támogatást, mert a magyar munkaerőpiacon most nem lehet három hónap alatt elhelyezkedni – szögezte le.

Utólag szintén kárpótolni kell azokat a munkavállalókat, akinek a járvány alatt azért kellett táppénzre menniük, mert máshogy nem lehetett megoldani a helyzetüket – közölte Karácsony Gergely. Szóban nem tért ki rá részletesen, de a beszéd alatt kivetített programpontban azt írták, hogy a járvány során igénybe vett táppénzt utólag kiegészítik száz százalékra.

Az egészségügyi és a szociális dolgozók fantasztikus munkáját egyszeri támogatással kell megköszönni

– mondta a főpolgármester. A kiírás szerint a két ágazat dolgozóinak egyszeri 500 ezer forintos támogatást adnának.

A Párbeszéd társelnöke azt is mondta, orvosolni kell, hogy „a kormány elképesztő lyukat ütött az önkormányzatok működésén” az elvett iparűzési és gépjárműadóval. Karácsony Gergely azt is megígérte, hogy eltörlik a különleges gazdasági övezeteket.

„Lehet, hogy a Tiborcz-adót majd átnevezem, és leveszem a z betűt, és akkor nem Tiborcz Istvánról fog szólni, hanem Tiborc panaszát fogja képviselni a politikában”

– fogalmazott, amikor az utolsó programpontra tért át.

Az önkormányzatok számára forrást kell találni, ezért a félmilliárd forintnál értékesebb vagyonok önkormányzati megadóztatása helyes dolog – tette hozzá. A járvány és a válság nem egyformán hatott mindenkire, nagyon sok vállalkozás küzd a fennmaradásért, nagyon sok pedig elképesztő módon gyarapodott az elmúlt években – emelte ki.

Akik a járvány idején extraprofitra tettek szert, akik megerősödtek, azoknak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a jóvátételi alapot feltöltsék,

ezért bevezetik a „Mészáros-adót” is, méghozzá azokra a vállalkozásokra, amelyek az elmúlt év haszonélvezői voltak

– mondta Karácsony Gergely.

Ezek azok az első intézkedések, amelyeket a következő kormánynak, „mondjuk úgy, hogy egy következő Karácsony-kormánynak” meg kell tennie, hogy Magyarország újra mindannyiunk közös otthona legyen – szögezte le.

Végül közölte, hogy az elkövetkező hetekben, kilenc területre fókuszálva, bemutatják azokat a további programokat, amelyek szintén Magyarország újraegyesítését szolgálják.

Kapcsolódó friss hírek