Új feladat találta meg a plágiumbotrányába belebukott Schmitt Pált

Ő koordinálhatja ezentúl a sporthagyományőrző szervezetek munkáját.

Schmitt Pál az Origo Vendégszoba rovatának meghívottjaként 2006. márciusában.
Schmitt Pál az Origo Vendégszoba rovatának meghívottjaként 2006. márciusában. Fotó: Origo/Fábián Évi

Magasabb szintre léphet a sporthagyományőrzés Magyarországon, miután több, ezzel foglalkozó szervezet Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagját kérte fel a tevékenység hazai koordinálására.

A plágiumbotrányába belebukott volt köztársasági elnök jelezte, szívesen vállalja a feladatot.

Schmitt Pál az MTI-nek elmondta, többek között id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke részéről érkezett felé egy megkeresés arra vonatkozólag, hogy a sport területén fogja össze a hagyományőrzést!

„Egy önkéntesekből álló testület létrehozásában gondolkodunk, és a célunk az lenne, hogy a jövőben senkiről se feledkezzünk meg, aki a magyar sportnak valaha dicsőséget szerzett, és a születésének, a halálának, vagy a győzelmének veretes évfordulója van”

– magyarázta Schmitt Pál, aki elmondása szerint nem szeretne egy újabb elnöki pozíciót betölteni, inkább csak összefogná, koordinálná a szervezetek munkáját.

A sportdiplomata, bukott „közjogi méltóság” rendkívül fontosnak tartja, hogy a fiatalok jobban megismerjék azokat a magyar sportolókat, akik egykor eredményeikkel nemzetközi szinten is felhívták a figyelmet magukra és az országra. Schmitt Pál a munka során többek között az újságírókra, a Magyar Olimpiai Akadémiára, a Halhatatlan Sportolók Egyesületére, az Olimpiai és Sportmúzeumra, az Aranycsapat, valamint a Nagy Béla Hagyományőrző Testületre és a Nemzet Sportolóira támaszkodna. Úgy tervezi, hogy évente néhányszor ülnének össze, és közösen ütemtervet készítenének az elkövetkezendő időszak eseményeiről, megemlékezéseiről.

A Nemzet Sportolója hangsúlyozta, hogy a megalakítandó ernyőszervezet munkájában csak a valóban elismert és „feddhetetlen” szervezetek vennének részt – utóbbi kívánalom az ő szájából kifejezetten pikánsnak tűnik.

Kapcsolódó hírek