Viharok jönnek délután, felhőszakadásra, jégesőre is kiadták a figyelmeztetést

Zivatarfelhő a Balaton felett a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felől fényképezve 2021. május 18-án.
Zivatarfelhő a Balaton felett a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felől fényképezve 2021. május 18-án. Fotó: MTI/Varga György

A nap első felében sok napsütés várható szombaton az ország nagy részén, délutántól egyre erő erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, a nyugati határszél közelében már megjelenhetnek zivatarok, az északkeleti megyékben átvonuló záporok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, délutántól késő estig a Dunántúlon helyenként számítani kell zivatarok kialakulására. Késő délutántól egy összeáramlási zóna mentén az ország északkeleti harmadán is szórványosan előfordulhatnak zivatarok.

A zivatarokat lokálisan viharos szél (60-70 km/h, a nyugati határvidéken akár 70-80 km/h), felhőszakadás (kevesebb, mint 20 mm), és 1-2 cm körüli jégeső kísérheti.

Figyelmeztetés a várható zivatarok miatt június 5-re.

Figyelmeztetés a várható zivatarok miatt június 5-re.Forrás: met.hu

Az előrejelzés szerint élénk lesz a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között várható, a felhős északkeleti tájakon lesz a leghűvösebb. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap a fátyolfelhők, illetve az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett legalább néhány órás napsütésre számíthatunk, ugyanakkor némi égzengésre is számítani kell. Napközben nagyobb számban hazánk délnyugati felén-kétharmadán várható záporeső, zivatar. Késő délután, este mindenütt csökken a csapadékhajlam. Helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között valószínű.

Kapcsolódó hírek