Megjelent az indiai mutáns Magyarországon

„Várható volt, hogy a vírus nem ismer országhatárokat.”

Lélegeztetett beteget látnak el védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén.
Lélegeztetett beteget látnak el védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyarországon is jelen van az indiai mutáns – jelentette be György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magas átoltottság miatt a járvány harmadik hullámán ugyan túl van az ország, de a vírus még aktív, és

a járványügyi szakértők szerint emiatt nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy eddig két esetet azonosítottak, az egyik fertőzött már meggyógyult, a másik még kórházban van, de nem került lélegeztetőgépre. Aki felgyógyult, annál enyhe tünetekkel zajlott a betegség.

Müller szerint a fertőzöttek nem jártak külföldön, nem tudni, hogyan fertőződhettek meg, de ez százból 99-szer a vírus fertőzőképessége miatt nem is azonosítható. Hangsúlyozta, „várható volt, hogy a vírus nem ismer országhatárokat”.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese azt kérte, továbbra is tartsa be mindenki a koronavírus-járvány ellen jelenleg érvényben lévő korlátozásokat az eddig elért eredmények megtartásáért.

Kapcsolódó hírek