Kiderült, miért távozott a Magyar Honvédség parancsnoka

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka sajtótájékoztatót tart a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatója után Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison 2021. május 12-én.
Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka sajtótájékoztatót tart a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatója után Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison 2021. május 12-én. Fotó: MTI/Mészáros János

Váratlanul felmentették a Magyar Honvédség parancsnokát, írtuk meg korábban Áder János köztársasági elnök Magyar Közlönyben megjelent határozata nyomán.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte, Korom Ferenc vezérezredes maga kérte a Magyar Honvédség parancsnoki posztjáról való felmentését Benkő Tibor honvédelmi minisztertől.

Korom Ferenc kérését egyebek mellett állítólag azzal indokolta:

a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak.

A HM közlése szerint Korom azt is tudatta, hogy a 2018-ban rábízott feladatokat – a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szétválasztását, az MH Székesfehérvárra történő költöztetését, a haderő szervezeti átalakítását és a haderőfejlesztés alapjainak megteremtését, az eszközbeszerzések előkészítését – jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte, és sikeresen vezette a Magyar Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.

Meglátása szerint azonban a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. Ugyanakkor tapasztalatait, tudását tervezetten továbbra is Magyarország szolgálatában, külföldön kamatoztatja – tették hozzá.

Korom Ferenc parancsnoki utódjáról egyelőre nem született döntés – írta a HM.

Kapcsolódó hírek