Bulvár

Hadházy Ákos is beleszállt az ATV-be: „a demokrácia színház fontos díszlete ez a csatorna”

Baleset

Halálra gázoltak egy szállodaigazgatót Szabolcsban

Belföld

Megszámlálták a külképviseleti szavazatokat: a Tisza Párt toronymagasan elverte a Fideszt

Merkely Béla: nem szabad hátradőlni, vannak figyelmeztető jelek

Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát oltják.
Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát oltják. Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

A kimagasló magyar oltási eredmények ellenére sem szabad hátradőlni, nem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltakozási kedvet – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora vasárnap a Kossuth Rádióban.

„A lecsengő járvány nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt, a harmadik hullám leszálló ágában is vannak figyelmeztető jelek”

– fogalmazott Merkely, példaként említve, hogy naponta nagyjából százan halnak meg a vírusfertőzés következtében (vasárnap 98 elhunytról adtak tájékoztatást, utoljára februárban volt 100 alatt a napi halálozási szám).

Merkely Béla úgy látja, hogy a lakosság a média és a közösségi felületek hatására kivár az oltakozással, ami további megbetegedésekkel jár. Ezért mindenkinek azt javasolta, használja ki a lehetőséget, és igényeljen egyet a rendelkezésre álló vakcinák közül, mivel mindegyik ugyanolyan hatást vált ki.

„Ötmillió beoltott elérése után nem fordulhat rossz irányba a koronavírus-járvány”

– vélekedik a rektor. Bátor és jó döntésnek nevezte, hogy Magyarország az Európai Unióban elsőként alkalmazta a kínai Sinopharm cég vakcináját, ami sokat tett hozzá ahhoz, hogy újrainduljon az élet Magyarországon.

Kiemelte, biztos volt benne, hogy csak idő kérdése, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerje a Sinopharm-vakcina hatásosságát, amit szerinte hamarosan az európai és az amerikai gyógyszerügynökségek is megtesznek majd.

Merkely azt mondta, a Semmelweis Egyetemen csaknem hatezer koronavírusos esetet kezeltek, és egyszer-egyszer olyat is tapasztaltak, hogy valakinek két vakcinát követően kórházi ellátást igénylő megbetegedése lett, és ebben nem volt különbség az alkalmazott oltóanyagok között.

A Sinopharm vakcinája jól tolerálható, tehát kevés oltási reakciót fejt ki, emellett könnyen szállítható és hosszú ideig biztosítható például oltóbuszokon – jegyezte meg Merkely Béla, aki arra is felhívta a figyelmet: a családok és a nemzet immunitása szempontjából sem elhanyagolható, hogy Magyarországra 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett eddig.

Ez is érdekelhet: Cuki jövevénnyel bővült Stohl Andrásék családja

Kapcsolódó hírek

Megvan Magyarország Szépe, Katzenbach Andrea az ország szépségkirálynője

Lezuhant egy vitorlázógép Dunakeszin egy 17 éves lánnyal a fedélzetén

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Koronavírus: megugrott az elhunytak száma, 12 636 új fertőzött az elmúlt hét mérlege

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Rusvai nem bír leállni: visszatérhet a maszkviselés, és azt is kiszámolta, hogy jön a hét évente esedékes Komoly Influenzajárvány

Müller Cecília fontos bejelentést tett a vírusról

Fertőzéshullámot indított az Oktoberfest Münchenben

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!